ΑΘΗΝΑ
19:50
|
23.04.2024
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η συμφωνία για το κλίμα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημαδέψει την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής.

“Υπάρχουν ακόμη πολύ πολύ περισσότερα να κάνουμε τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Τζόνσον. “Όμως η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και, σοβαρά, έχουμε την πρώτη στην Ιστορία διεθνή συμφωνία για να μειώσουμε σταδιακά τον άνθρακα και έναν οδικό χάρτη για να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό”.

“Ελπίζω ότι θα θυμόμαστε την COP26 στη Γλασκώβη ως την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής, και θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα προς αυτό τον σκοπό.”

Φον ντερ Λάιεν για συμφωνία για την κλιματική αλλαγή: “Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” -Τζον Κέρι: Έγινε “καλή διαπραγμάτευση”

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε χθες στην COP26 στη Γλασκώβη αποτελεί “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” αλλά τόνισε ότι “η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί”.

Η φον ντερ Λάιεν έκρινε ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου παραμένει “εφικτός”, με δήλωσή της που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η “Συμφωνία της Γλασκώβης” “διατήρησε ζωντανούς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού” του 2015, που προβλέπουν περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό.

“Σημειώσαμε πρόοδο επί των τριών στόχων που ορίσαμε στην αρχή της COP26”, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Πρώτον, να έχουμε δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών προκειμένου να παραμείνει εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος για χρηματοδότηση 100 δισεκ. δολαρίων κατ’ έτος για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες. Και τέλος, να πετύχουμε μια συμφωνία για το πλαίσιο κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού”, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

“Εάν υλοποιηθούν όλες οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γλασκώβη, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Άρα πρέπει και πάλι να δουλέψουμε περαιτέρω, προκειμένου η διάσκεψη για το κλίμα την επόμενη χρονιά στην Αίγυπτο να μας θέσει σταθερά στην πορεία προς τον 1,5 βαθμό Κελσίου”, πρόσθεσε η ίδια.

Η φον ντερ Λάιεν επανάλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990 και να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” και διαπραγματευτής της ΕΕ στη Γλασκώβη, είπε ότι ο συμβιβασμός “αποτυπώνει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων όλων των πλευρών και μας επιτρέπει να ενεργήσουμε με τον επείγοντα τρόπο, που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας”.

Η συμφωνία “μπορεί να φέρει ελπίδα στις καρδιές των παιδιών και των εγγονιών μας”, είπε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι έκανε λόγο για μια “καλή διαπραγμάτευση”.

“Εάν πρόκειται για μια καλή διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές μπαίνουν σε άβολη θέση”, δήλωσε ο Κέρι στην τελική συνεδρίαση για την έγκριση της Συμφωνίας. “Και αυτή, νομίζω, ήταν μια καλή διαπραγμάτευση”.

Ο Βρετανός πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα εύχεται να είχε διατηρηθεί η αρχική διατύπωση για τον άνθρακα

Ο Βρετανός πρόεδρος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, Αλόκ Σάρμα, δήλωσε πως θα ήθελε να μπορούσε να είχε διατηρήσει τη διατύπωση που είχε συμφωνηθεί αρχικά για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα.

“Βέβαια μακάρι να είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε τη διατύπωση για τον άνθρακα η οποία είχε συμφωνηθεί αρχικά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Εντούτοις, έχουμε όντως μια διατύπωση για τον άνθρακα, για τη μείωση, και δεν νομίζω πως οποιοσδήποτε στην αρχή αυτής της διαδικασίας θα περίμενε απαραίτητα ότι αυτό θα είχε διατηρηθεί.”

Παπανδρέου: Χλιαρός συμβιβασμός στη Γλασκώβη για το κλίμα

Χλιαρό συμβιβασμό θεωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάσκεψη του COP26 στη Γλασκώβη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. “Η κλιματική δικαιοσύνη πρέπει να μεταφραστεί σε πράξεις πριν να είναι αργά”, υπογράμμισε. 

   Σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως “είναι κρίμα ότι δεν υπήρξε η συλλογική βούληση να διασφαλιστεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης της γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πορεία υπερθέρμανσης 2,7 βαθμών Κελσίου. Με καταστροφικές για το περιβάλλον, τη ζωή μας και τον πολιτισμό μας συνέπειες”. Αναρωτήθηκε αν είναι αρκετό να μιλάμε για εντατικοποίηση των προσπαθειών χωρίς τίποτα πιο συγκεκριμένο, καθώς όλοι βιώνουν ήδη τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες και την ξηρασία, αλλά και επιπτώσεις που σχετίζονται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη γεωργία και την υγεία.

   “Η απολιγνιτοποίηση δεν πρέπει να γίνει βίαια, αλλά είναι απαραίτητη αν θέλουμε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου”, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι έπεσε στο κενό η βοήθεια στις φτωχές χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή, αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές της, λόγω της απροθυμίας των ανεπτυγμένων χωρών να συνδράμουν.

   Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η μετάβαση σε ένα διαφορετικό, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς διεθνή συνεργασία και εθνικό σχέδιο, επιβαρύνει οικονομικά τους πιο αδύναμους, γι’ αυτό και “χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση και αγώνας από όλους για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής άμεσα και αποφασιστικά”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα