ΑΘΗΝΑ
09:42
|
20.04.2024
Επέκρινε την κουλτούρα συγκάλυψης στο Βατικανό και έπλεξε το εγκώμιο των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν όσα “κρύβονταν κάτω από το χαλί”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος Α΄, έπλεξε το Σαββατοκύριακο το εγκώμιο των δημοσιογράφων που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα σεξουαλικά σκάνδαλα ετών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και συνέβαλαν στο να σταματήσει η συστηματική συγκάλυψη αυτών από το Βατικανό.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Βατικανό προς τιμή δύο δημοσιογράφων που εδώ και χρόνια καλύπτουν θέματα που άπτονται της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος Α΄, αναφέρθηκε ευθέως στα σεξουαλικά σκάνδαλα που ενέχουν κακοποιήσεις και βιασμούς ανηλίκων από καθολικούς κληρικούς και ιερωμένους, ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους που “μιλούν για όλα τα λάθος κείμενα της Εκκλησίας” και “δίνουν φωνή στα θύματα”.

Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη των όσων συνέβαιναν εν κρυπτώ στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία έγινε το 2002 από την αμερικανική εφημερίδα “Μπόστον Γκλόουμπ” (Boston Globe), η οποία δημοσίευσε λεπτομέρειες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς και την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος.  

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω Ποντίφικας καταδικάζει τις καταγγελίες και τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποιήσεις εντός των κόλπων της Εκκλησίας του. Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι αισθάνεται “ντροπή” για την ανικανότητα της Καθολικής Εκκλησίας να λογοδοτήσει και να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Η δήλωση έγινε μετά την αποκάλυψη πολυετούς έρευνας της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Σεξουαλική Κακοποίηση (CIASE) στην εκκλησία της Γαλλίας. Από το πόρισμα της έρευνας προέκυψε ότι έως και 216.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη και ιερωμένους της γαλλικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1950 έως το 2000. Σύμφωνα με την περίπου 2.500 σελίδων έκθεση, η “συντριπτική πλειοψηφία” των θυμάτων ήταν αγόρια σε προεφηβική ηλικία από διάφορες κοινωνικές τάξεις. “Η Καθολική Εκκλησία είναι, μετά τις οικογένειες και τους φίλους, το περιβάλλον με τη μεγαλύτερη έκταση σεξουαλικής βίας”.

Χθες πάντως, ο Πάπας έδωσε και μια συμβουλή στους δημοσιογράφους. Τους κάλεσε να ζουν το ρεπορτάζ τους και να πάψουν να βιώνουν τη ζωή μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών. “Για να εξηγήσει κανείς σήμερα τον κόσμο και να τον κάνει λιγότερο αδιαφανή οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μην φοβούνται τη ζωή και να ξεφύγουν από την τυραννία του διαδικτύου”, είπε ο πάπας Φραγκίσκος Α΄ και πρόσθεσε, “όλες οι αλήθειες δεν ξεσκεπάζονται μόνο με το τηλέφωνο, το μέιλ ή μέσα από την οθόνη”, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα