ΑΘΗΝΑ
01:32
|
28.04.2024
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γιος του εκλιπόντος ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, εθεάθη σήμερα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία να υποβάλλει την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη χώρα της βορείου Αφρικής.  

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα, στην πόλη Σαμπάχ, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση του εκλογικού σώματος σε μια διαδικασία που οι δυνάμεις της Δύσης ευελπιστούν να βγάλει τη Λιβύη από την κρίση, στην οποία έχει περιέλθει εδώ και μια δεκαετία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ήδη φωτογραφίες του 49χρονου γιου του Καντάφι, με μια παραδοσιακή ρόμπα χρώματος καφέ και τουρμπάνι, να υπογράφει τα απαραίτητα έγγραφα σε εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπάχ. Τα εν λόγω φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτελούν και την επίσημη επιβεβαίωση της υποψηφιότητας του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος είχε συλληφθεί στα τέλη του 2011 (σ.σ. χρονιά που η λαϊκή εξέγερση των πολιτών της Λιβύης ανέτρεπε τον πατέρα του) και το 2015 καταδικάστηκε -εμφανίστηκε μέσω σύνδεσης βίντεο- από δικαστήριο της Τρίπολης σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου. O Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2017 μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια κράτησης όμως, δεν παύει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σύλληψης εάν εμφανιστεί δημόσια στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της άγριας καταστολής. Τον περασμένο Ιούλιο ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “ New York Times”, όπου αποκάλυψε τα σχέδια του για επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του.

Εκτός από τον γιο του Καντάφι, υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά  και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ. Την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη στο Παρίσι διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών υπό την προεδρία αξιωματούχων του ΟΗΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η σύνοδος προειδοποίησε για επιβολή επιβάλουν κυρώσεις εναντίον οιουδήποτε παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη και τη δημοκρατική πολιτική μετάβαση, ή εναντιωθεί στην αποχώρηση των ξένων ένοπλων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.

Δείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει πριν από δεκαετία ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στο δίκτυο, Al Jazeera.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα