ΑΘΗΝΑ
04:47
|
01.05.2024
Με νέες κυρώσεις θα προειδοποιήσουν οι ηγέτες της συνόδου όλους όσοι παρεμποδίσουν τις εκλογές του Δεκέμβρη και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.30 η διεθνής σύνοδος στο Παρίσι για τη Λιβύη με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών υπό την προεδρία αξιωματούχων του ΟΗΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις και το βέτο που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για απαγόρευση της συμμετοχής της Ελλάδας και της Κύπρου από τη διεθνή συνάντηση, η Τουρκία τελικώς (όπως είχε γράψει και χτες το Κοσμοδρόμιο) συμμετείχε καθώς εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενώ νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες που διαψεύστηκαν για την συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης

Στο προσχέδιο της απόφασης που εξασφάλισε το Κοσμοδρόμιο γίνεται μία συνολική αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο όπλων (και την άσκηση κυρώσεων σε όσους το παραβιάζουν), την ανάγκη αποχώρησης “των ξένων μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος” σε συνεργασία με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, UNSMIL, υπό την ¨”καθοδήγηση της (σ.σ. λιβυκής) Κοινής Επιτροπής Ασφαλείας 5+5 ” και τον “γρήγορο συντονισμό με χώρες προέλευσης των δυνάμεων αυτών”. Προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον οιουδήποτε παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη και την δημοκρατική πολιτική μετάβαση, ή εναντιωθεί στην αποχώρηση των ξένων ένοπλων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.

Περί ξένων μισθοφόρων, ενόπλων και ξένων δυνάμεων

Ζητούν επίσης έναν μηχανισμό ελέγχου που θα παρακολουθεί την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και την πιστοποίηση της παρουσίας και την αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων, ενόπλων και άλλων ξένων δυνάμεων. Απαιτούν επίσης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη να αποσυνδεθούν από τρομοκρατικές ομάδες και άτομα επιζητώντας την εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ για την καταπολέμηση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα και χαιρετίζουν την συγκρότηση της λιβυκής “Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Αρχής”.

Καλούν όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να εφαρμόσουν και να επιβάλλουν τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Χαιρετίζουν το ρόλο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ στη Λιβύη, EUNAVFOR, IRINI, και επιδιώκουν την “επανένταξη μελών ένοπλων οργανώσεων και άλλων μη κρατικών παραγόντων στην κοινωνία”.

Έστω και αδρά κάνουν μία αναφορά στην ισότιμη θέση των γυναικών στους θεσμούς και την κοινωνία της Λιβύης, στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και στην παραβίαση των δικαιωμάτων και την κακοποίηση μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα τονίζοντας πως συνιστούν (οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους) “απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αναφορά στις εκλογές της 24ης Δεκέμβρη

Στο ίδιο προσχέδιο απόφασης,οι συμμετέχοντες στη διεθνή σύνοδο του Παρισιού κάνουν σαφή αναφορά στις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν την διεξαγωγή “ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων” εκλογών, χαιρετίζουν την διαδικασία εγγραφής περίπου 2,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και επισημαίνουν την απόφαση των λιβυκών αρχών να προχωρήσουν στην ταυτο΄χρονη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις ανώτερες Εθνικές Επιτροπές Εκλογών (HNEC).

Προτείνουν τέλος και τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης για την επούλωση των πληγών που άφησε στο λαό της πολύπαθης Λιβύης ο δεκαετής πόλεμος.

Η μάλλον “άκυρη” θριαμβολογία της Αθήνας

Η “θριαμβολογία” της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχία της συμμετοχής της στη διεθνή διάσκεψη, για πρώτη φορά,μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Νίκου Δένδια, σχετικώς αποδυναμώθηκε από τη συμμετοχή δεκάδων χωρών που προσκλήθηκαν από τον βασικό οικοδεσπότη της συνόδου, Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως φάνηκε στη σύνοδο συμμετέχουν σχεδόν οι πάντες…

Μεταξύ άλλων είναι όλες οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα,Γαλλία,Βρετανία) σχεδόν όλες οι γειτονικές χώρες της Λιβύης με την ευρεία έννοια (Αίγυπτος, Τυνησία, Μάλτα,Ιταλία,Ελλάδα, Κύπρος κ.α.) αλλά και χώρες της Αφρικής που σχετίζονται άμεσα με τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης, όπως το Τσαντ, ο Νίγηρας και η ΛΔ Κονγκό.

Μέσα στις δεκάδες χώρες συναντά κανείς αρκετές αραβικές δυνάμεις όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, αλλά και δύο ευρωπαϊκές χώρες δίχως άμεσα προφανή ρόλο στις λιβυκές εξελίξεις όπως η Ελβετία και η Ολλανδία.

Στις συμμετοχές επιφανών ηγετών και άλλων αξιωματούχων συμπεριλαμβάνονται αυτές της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, της απερχόμενης Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντ΄έλ Φατάχ Σίσι, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κ.α.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμφατικά στο ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή.

Ζήτησε να αποχωρήσουν το ταχύτερο τα ξένα στρατεύματα, οι ξένοι μαχητές και οι ξένοι μισθοφόροι ώστε η Λιβύη να περάσει στο δρόμο προς την ομαλοποίηση και να ορίσει το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Ανήγγειλε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη, όταν θα εκλεγεί μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί με βάση ¨¨”την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου”.

Τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, επιθυμεί να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Τουρκία.

Εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με όποια βοήθεια χρειαστεί ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία της 24ης Δεκέμβρη.

Οι παρεμβάσεις από Άγγελα Μέρκελ και Κ¨αμαλα Χάρις

Ανάμεσα στους ξένους αξιωματούχους που πήραν το λόγο ξεχώρισε η παρέμβαση της απερχόμενης Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ που φρόντισε να προβάλλει τις “τουρκικές επιφυλάξεις” για την επιδιωκόμενη απόσυρση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος, λέγοντας πως η Ρωσία θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Αναγνώρισε επίσης τον καθοριστικό ρόλο των εκλογών του Δεκέμβρη στις περαιτέρω εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζοντας πως “οι προετοιμασίες για τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος, το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό”.

H Aμερικανίδα Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υποστήριξε το σχέδιο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη. Τόνισε δε πως οι “ελεύθερες και δίκαιες εκλογές δεν θα είναι εφικτές δίχως την έννομη τάξη και την δικαιοσύνη” εκτιμώντας …πως επί του παρόντος αυτές οι συνθήκες απλά δεν υπάρχουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα