ΑΘΗΝΑ
02:23
|
21.06.2024
Αύριο Μεγάλη Τετάρτη η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00. Στην πλατεία Κοραή την ίδια ώρα η συνάντηση της ΑΔΕΔΥ.
138 χρόνια Εργατική Πρωτομαγιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Εργατική Πρωτομαγιά τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

Αποδίδουμε φόρο τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, στους αγώνες των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις του Σικάγο, αγωνιζόμενοι για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Για τον λόγο αυτό, αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες. Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό απεργιακό “παρών” στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε, απαιτώντας την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων, που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων, κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό.

ΓΣΕΕ: «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται»

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, με το σύνθημα «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται» καλεί όλους τους εργαζόμενους στην 24ωρη γενική απεργία.

«Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους» συμπληρώνει μεταξύ άλλων στο καλεσμά της και υπογραμμίζει ότι «απαιτούμε:

– Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητάς μας.

– Σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

– Σεβασμό στο εργατικό εισόδημα.

– Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας.

– Σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Μαζί για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη».

ΑΔΕΔΥ: 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί από πλευράς της τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το παρών στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη, σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Κοραή.

Όπως αναφέρει φέτος συμπληρώνονται 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. «Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας» τόνισε η ΑΔΕΔΥ και συμπληρώνει ότι «οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού».

Και συνεχίζει: «Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση». Η ΑΔΕΔΥ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η «εγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης του Φλεβάρη έστειλε το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στης χώρας αγωνίζονται για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου.

Διεκδικούμε:

– Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, 10%

– Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο

– Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία

– Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά

– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.

– Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).

– Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Μπαράζ επαφών Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Νασράλα

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα