ΑΘΗΝΑ
12:49
|
03.05.2024
Αντικατέστησε το μπλε της Τρικολόρ με μπλε μαράν εν αγνοία των Γάλλων, όπως παρατήρησαν κάποια γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, άλλαξε ένα από τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες, όπως παρατήρησαν αρκετά από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οργανισμούς της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το δίκτυο «Europe1» και η εφημερίδα «Le Parisien» αποκάλυψαν ότι ο Μακρόν παρενέβη στις αποχρώσεις της γαλλικής «Τροκολόρ» αλλάζοντας το μπλε της σημαίας με την απόχρωση του ναυτικού μπλε ή μπλε μαράν.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, Πολ Λαρουτουρού και Ελιό Μποντέ, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε την απόφαση να επέμβει στα χρώματα του εθνικού συμβόλου της Γαλλίας πριν από έναν χρόνο. Στο βιβλίο τους «Ελιζέ, Εμπιστευτικό» οι Γάλλοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη τον Ιούνιο του 2020 μετά από «συστάσεις» των Αρνό Ζολέν, διευθύνοντα συμβούλου του Ελιζέ, και Μπρουνό Ροζέρ-Πετίτ, συμβούλου του Προέδρου.

Το σκεπτικό της απόφασης φέρεται να ήταν η γενική αντίληψη ότι το πιο σκούρο μπλε ήταν πιο ευχάριστο αισθητικά, καθώς και μια επιθυμία να «επανασυνδεθεί» η Γαλλία με την επαναστατική σημαία του 1793. Επιπλέον, δεδομένου ότι η σημαία της ΕΕ συνοδεύει τη γαλλική σημαία όπου κι αν πάει, πιστεύεται ότι το νέο πιο σκούρο μπλε συμπληρώνει καλύτερα το μπλε στη «σημαία της Ευρώπης». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν αλλάζει την απόχρωση του μπλε στη γαλλική σημαία ενώ η χώρα του ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ιανουάριο του 2022 την προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το «Europe1», ο Μακρόν απέφυγε τη δημοσιοποίηση της αλλαγής καθώς δεν επιθυμεί το κοινό να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα πίσω από αυτήν.

Το μπλε, το λευκό και το κόκκινο συμβολίζουν για τους Γάλλους την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, την ιδεολογία της Γαλλικής Επανάστασης. Το λευκό συμβολίζει τον Οίκο των Βουρβόνων που ήταν γαλλική δυναστεία, η οποία συνδέεται με τη μοναρχία που επικρατούσε στη Γαλλία μέχρι την Επανάσταση. Επιπλέον, το λευκό είναι το χρώμα της Παναγίας. Το κόκκινο και το μπλε συνδέονται με τη γαλλική πρωτεύουσα και θεωρούνται τα χρώματα του Παρισιού.

Η σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1790 στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μετά την εγκαθίδρυση της πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία εφήρμοσε μια σειρά ριζικών αλλαγών βάσει του Συντάγματος του 1793, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για πολιτική δημοκρατία, καθολική ψηφοφορία για τους άρρενες και ισονομία. Η Τρικολόρ, που σχεδίασε ο Ζακ Λουί Νταβίντ, υιοθετήθηκε επίσημα ως γαλλική σημαία το 1794. Την πιο ανοικτή απόχρωση του μπλε εισήγαγε το 1976 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν σε τηλεοπτικά του διαγγέλματα, προκειμένου να ταιριάζει με το αντίστοιχο στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα