ΑΘΗΝΑ
09:16
|
20.04.2024
Συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, μολονότι διαφώνησαν για τα αίτιά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανάγκη εκτόνωσης των εντάσεων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες δεινοπαθούντες μετανάστες, συμφώνησαν απόψε σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 105 λεπτών οι ηγέτες Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται η υπόσχεση που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος πως θα θέσει το θέμα στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Παράλληλα αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, μολονότι διαφώνησαν για τα αίτια της κρίσης.

Γάλλος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο στόχος της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν ήταν  «να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την κρίση».

«Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σύγκλιση ως προς την προέλευση της τρέχουσας κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο ότι κατανοεί την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος σε αυτό, πρώτα και κύρια από ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εργαλειοποίησης» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ωστόσο από τη μεριά του Γάλλου προέδρου δεν έλειψαν ούτε οι απειλές καθώς είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η”Γαλλία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,ο Ρώσος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε στη συνέχεια για τις προβοκατόρικες ασκήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι κυρώσεις της ΕΕ έναντι της  Λευκορωσίας

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα μπορεί πλέον να επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που οργανώνουν ή συμβάλλουν σε δραστηριότητες της κυβέρνησης του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σχετικά με τη διευκόλυνση της παράνομης διέλευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημάνει το προσεχές διάστημα κυρώσεις σε βάρος αεροπορικών εταιριών, ταξιδιωτικών πρακτόρων και άλλων που συμμετέχουν στις αερομεταφορές μεταναστών προς την Λευκορωσία.

Σε σχετική δήλωσή του ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως η αποψινή απόφαση «αντανακλά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντισταθεί στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους» χαρακτηρίζοντας την πρακτική «παράνομη και απάνθρωπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα