ΑΘΗΝΑ
14:42
|
28.01.2022
Ίσα μέτρα και ίσα σταθμά έναντι χωρών που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση, όπως η Τουρκία, ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη «οριζόντιας αντιμετώπισης» του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την ΕΕ, ζήτησαν Ελλάδα και Κύπρος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε ουσιαστικά να ασκηθούν και στην Τουρκία κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επιβάλλονται ή σχεδιάζεται να ασκηθούν στην Λευκορωσία με αφορμή το μεταναστευτικό.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 και υποστήριξε τις θέσεις του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη,που διαμαρτυρήθηκε για την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών μέσω των κατεχομένων που γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με προφανείς σκοπούς.

Αναφερόμενος στο έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, ανέφερε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο.

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιταλία: Το «Χρήσιμο Σχολείο» και ο χαμός ενός 18χρονου σε εργοτάξιο

Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών κατά τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex

«Παρακολουθήσεις και Διώξεις Δημοσιογράφων: Ανησυχία για το μέλλον της Ελευθερίας του Τύπου»

Επικρίσεις κατά Φον ντερ Λάιεν για το ντιλ με Pfizer

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα