ΑΘΗΝΑ
01:14
|
27.04.2024
Η κυβέρνηση διαχωρίζει τη θέση της από την απόφαση των διοργανωτών να συμμετέχουν στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι αποστασιοποιείται από την απόφαση των διοργανωτών των καλλιστείων Μις Νότια Αφρική να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό Μις Υφήλιος, που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ.

Η απόφαση ελήφθη την Κυριακή μετά τις μαζικές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των καλλιστείων προς τη Μις Νότια Αφρική, Lalela Mswane, να μην παραστεί στα καλλιστεία που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στο Εϊλάτ, στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι Νοτιοαφρικανοί διοργανωτές των καλλιστείων παραμένουν ανένδοτοι ότι η πρόσφατα εστεμμένη Μις Νότια Αφρική πρέπει να συμμετέχει στον διαγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι τα καλλιστεία Μις Υφήλιος δεν είναι «πολιτική εκδήλωση».

«Αποδείχθηκε δύσκολο να πειστούν οι διοργανωτές των καλλιστείων Μις Ν. Αφρική να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την Μις Υφήλιος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τεχνών και Πολιτισμού της χώρας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση «αποσύρει την υποστήριξή της.

«Έχει αποδειχτεί πέραν κάθε αμφιβολίας πως το Ισραήλ διαπράττει φρικαλεότητες κατά των Παλαιστινίων και η κυβέρνηση, ως νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Νότιας Αφρικής, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση μαζί του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση με επίσημες διπλωματικές σχέσεις που καθιερώθηκαν το 1995, ένα χρόνο μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Υποβάθμισε την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ το 2019 και απέσυρε τον πρεσβευτή της.

Ο υπουργός Τεχνών Nathi Mthethwa δήλωσε αν η Μις Ν. Αφρική προχωρήσει και συμμετάσχει στην εκδήλωση, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφικό για το μέλλον της και το δημόσιο κύρος της ως νεαρής, μαύρης γυναίκας».

Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο κάλεσε τους Νοτιοαφρικανούς διοργανωτές των καλλιστείων «να εισακούσουν τη συντριπτική έκκληση προς την ομάδα της Μις Νότια Αφρική να μποϊκοτάρει την επερχόμενη διοργάνωση Μις Υφήλιος που φιλοξενεί το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ».

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα