ΑΘΗΝΑ
15:30
|
02.05.2024
Η απαγόρευση εκδόθηκε από τη φυλή Ντγκάτι Τόα, θεματοφύλακα του χορού των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φυλή των Μαορί διεμήνυσε ότι οι αντιεμβολιαστές που διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Νέα Ζηλανδία δεν έχουν δικαίωμα να οικειοποιούνται τον παραδοσιακό χορό «χάκα».  Η φυλή τόνισε ότι η οδηγία τίθεται σε ισχύ άμεσα.

Η φυλή των Μαορί, Ντγκάτι Τόα, είναι ο πολιτιστικός θεματοφύλακας του παραδοσιακού χορού και προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση μετά τη χρήση του σε διαμαρτυρίες αντιεμβολιαστών την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Ζηλανδία.

Η ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας είναι αυτή που έκανε τον πολεμικό χορό «Κα Μάτε» διάσημο στον κόσμο και έχει κάθε δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί πριν από την έναρξη των αγώνων. Οι μορφές του «χάκα» είναι πολλές αλλά ο «Κα Μάτε» είναι ο πιο γνωστός.

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού είναι ιδιαίτερα χαμηλά στη φυλή των αυτοχθόνων Μαορί. Μόλις το 61% των εγγεγραμμένων Μαορί έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 και το 77% έχει λάβει μόνο την πρώτη. Η κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντερν έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 90% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας. Προς το παρόν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατά της νόσου Covid-19 φτάνει το 81% στη Νέα Ζηλανδία.

«Δεν στηρίζουμε τις θέσεις τους», τόνισε η φυλή Ντγκάτι Τόα  σε ανακοίνωσή της. «Οι Νγκάτι Τόα καταδικάζουν τη χρήση του χάκα Κα Μάτε για την προώθηση μηνυμάτων εναντίον του εμβολιασμού κατά της Covid-19», επισημαίνει η ανακοίνωση και εξηγεί: «Πολλοί πρόγονοι μας έχασαν τη ζωή τους σε παλιότερες πανδημίες… Είμαστε ξεκάθαροι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι η καλύτερη διαθέσιμη προστασία κατά της νόσου και στηρίζουμε τον εμβολιασμό της οικογένειάς μας όσο το δυνατόν συντομότερα».

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας στο Ουέλινγκτον με σημαίες του αντιεμβολιαστικού κινήματος και του Ντόναλντ Τραμπ για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν 173 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε περισσότερα από 8.500.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα