ΑΘΗΝΑ
09:36
|
05.05.2024
«Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19», ανάφερε η κα Θεοδωρίδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«O ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορονοιού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην βασική προυπόθεση που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης. Παράλληλα σημείωσε πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δίνουν μηνύματα-κλειδιά σχετικά με το συμβαίνει με την πανδημία αναφέροντας πως τα εμβολια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και πως τα οφέλη υπερτερούν τον παρενεργειών, ενώ σε ορισμένες ομάδες συστήνεται η τρίτη αναμνηστική δόση.

«Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19», ανάφερε η κα Θεοδωρίδου.

Η ίδια σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.

Επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά ηψηλότερη από την δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση. 

Η ίδια τόνισε πως ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση και πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος, αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους. Όπως είπε ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για τα ραντεβού εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες, τη στιγμή που οι ηλικίες άνω των 55 ετών έχουν πάνω από 80% εμβολιαστική κάλυψη.

Ειδικότερα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γνωστοποίησε, επίσης, και τα ποσοστά εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

85 και άνω: 76,6%

80-85: 75,5%

75-79: 87,9%

70-74: 82,3%

65-69: 85%

60-64: 82%

55-59: 81%

50-59: 78,4%

45-49: 76,5%

40-44: 73,2%

35-39: 67%

30-34: 68,5%

25-29: 68,7%

18-24: 65,7%

15-17: 44%

12-14: 27,8%

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα