ΑΘΗΝΑ
10:37
|
19.01.2022
Το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε εμπειρογνώμονες να εξετάσουν αν η Coca-Cola περιλαμβάνει χημικές και καρκινογόνες ουσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας διέταξε εμπειρογνώμονες να εξετάσουν αν η Coca-Cola περιλαμβάνει επιβλαβή συστατικά, μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle το Σάββατο.

Το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση τοπικού δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την αίτηση του Εθέμ Οζτούρκ, ο οποίος ζήτησε την εξέταση της Coca-Cola για χημικές ουσίες, καρκινογόνες ουσίες και άλλα επιβλαβή συστατικά.

Ο Οζτούρκ, ο οποίος δήλωσε ότι ασχολείται με την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών, κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Γεωργίας και Δασών το 2014, προκειμένου οι αρχές να προσδιορίσουν τα εν λόγω συστατικά και να τα αποτρέψουν εάν υπάρχουν.

Ο αιτών ζήτησε επίσης από το υπουργείο να απαγορεύσει όλους τους τύπους διαφήμισης, πωλήσεων και μεθόδων μάρκετινγκ της Coca-Cola, επικαλούμενος τις «δυσμενείς επιπτώσεις τους στα παιδιά».

Μετά την απόρριψη της αίτησής του από το υπουργείο, ο Οζτούρκ κατέφυγε σε δικαστήριο της Άγκυρας, το οποίο όμως απέρριψε την υπόθεση το 2015, αναφέροντας ότι τα συστατικά έχουν ήδη αναλυθεί και το γεγονός ότι το αναψυκτικό κυκλοφορεί στην αγορά αποδεικνύει πως είναι ασφαλές. Το δικαστήριο γνωμοδότησε επίσης ότι οι αρωματικές ύλες που περιέχει η Coca-Cola έχουν λάβει έγκριση μετά από αναλύσεις.

Απτόητος και από τις δύο απορρίψεις, ο Οζτούρκ, πήγε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκανε δεκτή την καταγγελία του, με την αιτιολογία ότι το τοπικό δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιήσει έλεγχο των εν λόγω συστατικών.

«Η επίλυση του ζητήματος απαιτεί ειδικές και τεχνικές γνώσεις, οπότε απαιτείται ανάλυση από εμπειρογνώμονα», ανέφερε το ανώτατο δικαστήριο, σημειώνοντας ότι το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να μεταφερθεί και στην εταιρεία, καθώς θα επηρεάσει τα συμφέροντά της.

Η ανάλυση του αναψυκτικού αναμένεται να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονα και το δικαστήριο να αποφασίσει μετά την εξέταση του πορίσματός του.

Πηγή: duvarenglish.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Xονγκ-Κονγκ: 2000 ζώα θα σκοτωθούν μετά από κρούσματα covid σε χάμστερ

Άγνωστοι πέταξαν έξι μολότοφ στο Δημαρχείο Θερμαϊκού

Ιερουσαλήμ: Κατεδάφισαν οικία Παλαιστινίων μετά από χρόνια προσπαθειών

Bενεζουέλα: Mία ακόμα επίθεση δολιοφθοράς στο εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα