ΑΘΗΝΑ
06:29
|
20.04.2024
Επίθεση με δακρυγόνα και κανόνια νερού εξαπέλυσαν το απόγευμα δυνάμεις των πολωνικών αρχών έναντι μεταναστών μέσα στο κρύο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δράμα των χιλιάδων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας δεν φαίνεται να έχει σύντομα τέλος ή αίσια κατάληξη. Το απόγευμα οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού (σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) σε μία προσπάθεια αφενός να τιμωρήσουν, αφετέρου να απωθήσουν χιλιάδες πολύπαθους ανθρώπους εκ των οποίων κάποιοι αντιστέκονταν με πέτρες και άλλοι προτίμησαν να διασχίσουν τα σύνορα προς τη μεριά της Λευκορωσίας.

Polish Forces Fire Water Cannons At Migrants Along The Belarus Border

Από το καλοκαίρι, οπότε άρχισαν να μαζεύονται μεγαλύτεροι αριθμοί μεταναστών εκτιμάτα πως έχουν πεθάνει τουλάχιστον 11 μετανάστες. Ένας από αυτούς, ο Άχμαντ Χάσαν, ένας 19χρονος Σύρος από την πόλη Χομς, ενταφιάσθηκε σήμερα κοντά στα σύνορα, από την πολωνική πλευρά.

Europe - BBC News

Στην μεθόριο Λεικορωσίας-Πολωνίας έχουν κατασκηνώσει, με πενιχρά μέσα, περίπου 4.000 μετανάστες μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

Immigrants stranded in extreme freezing conditions on the Belarus-Poland  border face a looming death amid escalating military tensions -  iuvmpress.news

Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, πετώντας πέτρες στους Πολωνούς στρατιώτες.

Στην Κουζνίτσα, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως Πολωνοί στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου «να σταματήσουν την επίθεση των μεταναστών», με αποτέλεσμα των τραυματισμό αστυνομικών, στρατιωτικών και μεταναστών.

Η ΕΕ υποστηρίζει πως το Μινσκ ενορχήστρωσε τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία προκειμένου να εκδικηθεί τις κυρώσεις που του επέβαλε μετά την καταστολή της αντιπολίτευσης το 2020.

Οι συνομιλίες Λουκασένκο με Πούτιν και Μέρκελ

Είχε προηγηθεί χτες η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Λευκορώσο πρόεδρο  Αλεξάντρ Λουκασένκο στην οποία τη διαβεβαίωσε πως επιθυμεί να αποτρέψει τη μετατροπή της μεταναστευτικής κρίσης σε «αντιπαράθεση» με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, ο Λουκασένκο είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη διάρκεια της επικοινωνίας «συνεχίστηκε μια ανταλλαγή απόψεων για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνομιλία που είχε χθες ο κ. Λουκασένκο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα