ΑΘΗΝΑ
10:44
|
18.04.2024
Εργασιακό μακελειό, με θύματα που παραπέμπουν σε απώλειες ένοπλης σύρραξης, αποτυπώνουν τα στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργασιακό μακελειό, με θύματα που παραπέμπουν σε απώλειες ένοπλης σύρραξης, αποτυπώνουν τα στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Ο 41χρονος Πέτρος Γιάμαλης, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη σύγκρουση της μηχανής συντήρησης της γραμμής του ΗΣΑΠ στην οποία επέβαινε, με συρμό του ηλεκτρικού, είναι -δυστυχώς- ακόμη ένα θύμα σε χώρο εργασίας.

Η γλώσσα των αριθμών, είναι ενδεικτική αλλά και ψυχρή. Έτσι, ας δούμε τα στοιχεία που ακολουθούν όχι σαν «καταγραφή συμβάντων». Αλλά, ως προσκλητήριο νεκρών. Ανθρώπων με ονοματεπώνυμο, οικογένεια, συγγενείς και φίλους.

Καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι το μοναδικό λάθος που έκαναν, ήταν να περάσουν τη μοιραία μέρα το κατώφλι του χώρου εργασίας τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ, την τελευταία 20ετία καταγράφηκαν τουλάχιστον 118.060 ατυχήματα. Δηλαδή, σε πληθυσμιακό επίπεδο, όσο ο Βόλος! Περισσότεροι από 2.136 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.

Μόνο το 2019, πριν από την υγειονομική κρίση με την αγορά εργασίας εν πλήρη λειτουργία, σημειώθηκαν 5.107 εργατικά ατυχήματα με 51 νεκρούς.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη μέρα σημειώνονταν 17 ατυχήματα και κάθε πέντε εργάσιμες ένας άνθρωπος έχανε τη ζωή του, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αναπηρίες που προκάλεσαν οι τραυματισμοί και οι «σιωπηροί» θάνατοι, δηλαδή από επαγγελματικές ασθένειες.

Οι ημερίδες, οι εκδηλώσεις, οι δηλώσεις αρμοδίων και τα ευχολόγια, μοιάζουν πλέον περισσότερο με επικήδειο για τον κόσμο της εργασίας, παρά με ουσιαστικό προγραμματισμό για την προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των εργαζομένων.

Πόλεμος χωρίς σφαίρες

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια δεκαετία πολέμου στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Στην -κατά τα άλλα- πολιτισμένη και ειρηνική Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγράφει κάθε χρόνο, περισσότερα από 5 εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Από αυτά, τουλάχιστον 5.000 είναι θανατηφόρα, ενώ περίπου 160.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας επαγγελματικών ασθενειών.

Στ’ αλήθεια, σε ποιον πόλεμο υπάρχει αντίστοιχη καταγραφή;

Σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε 15 δευτερόλεπτα, ένας εργαζόμενος πεθαίνει λόγω επικίνδυνων ή ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας και 153 εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Σ’ αυτό το μακάβριο δημοπρατήριο, φθίνει η εργασία και έχει φθηνύνει η ζωή.

«Και το σύστημα ρολόι που ρυθμίστηκε να τρώει
την εργατική την τάξη που όλα αυτή τα έχει παράξει
μα άντε να το καταλάβει και μετά ποιος θα προλάβει
από το κύμα να γλυτώσει και πανί να ανασηκώσει…».

Του κόσμου οι λαοί- Κοινοί θνητοί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

BDS Greece: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γερμανίας

«Καλάθι του Νονού»: Από 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα