ΑΘΗΝΑ
12:36
|
25.04.2024
«Όχι» στην πιστοποίηση του αγωγού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία, μπλόκαρε η αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, η θυγατρική εταιρεία που πρόκειται να εκμεταλλευτεί το γερμανικό τμήμα του Nord Stream 2 δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός ανεξάρτητου φορέα. Κατά τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, θα μπορούσε να χορηγηθεί πιστοποίηση μόνο αν ο φορέας αυτός οργανωνόταν σε νομικό σχήμα που θα είναι συμβατό με τη γερμανική νομοθεσία.Η πιστοποίηση θα παραμείνει σε αναστολή «μέχρι να μεταφερθούν τα κύρια περιουσιακά  στοιχεία και ανθρώπινοι πόροι στη θυγατρική», κατά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας.

Η είδηση δεν αφορά απλά ένα νομικό ζήτημα, καθώς εκτιμήσεις γεωπολιτικών αναλυτών, αναφέρουν πως η νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, έχει ενστάσεις για τον αγωγό. Οι Πράσινοι μάλιστα, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής. «Γίνεται έλεγχος σύμφωνα με το νόμο και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ. Επανέλαβε μάλιστα ότι «ο αγωγός δεν χρειάζεται». Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί προς το παρόν άδεια λειτουργίας. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν», είχε πει χαρακτηριστικά

Μετά την είδηση, για την αναστολή της πιστοποίησης, οι τιμές ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά 12%, τη στιγμή μάλιστα που οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέφτουν και τα αποθέματα μειώνονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα