ΑΘΗΝΑ
20:49
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκινά δημοπρασία περισσότερων από 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και προκαλεί αντιδράσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις μέρες μετά το πέρας της διεθνής διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ξεκινάει τη διαδικασία δημοπράτησης περισσοτέρων από 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ειδικοί επί των ενεργειακών ζητημάτων έχουν ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κίνηση ως «τελείως απερίσκεπτη».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει στη Σκωτία πως η χώρα του «θα αποτελέσει το παράδειγμα» σχετικά με την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σήμερα προχωρά στην μεγαλύτερη στα χρονικά πώληση θαλάσσιων οικοπέδων προς εκμετάλλευση για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Το τεράστιο μέγεθος της σχεδιαζόμενης μίσθωσης – που καλύπτει μια περιοχή διπλάσια από τη Φλόριντα – είναι μια ωμή αναίρεση της προηγούμενης υπόσχεσης του Μπάιντεν να απαγορεύσει νέες γεωτρήσεις σε δημόσια γη και ύδατα. Έχει δε καταπλήξει τους περιβαλλοντολόγους που υποστηρίζουν ότι η δημοπρασία αποδεικνύει την κλονισμένη αξιοπιστία των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποτροπή καταστροφικών επιπτώσεων από την εκτίναξη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Ακόμα όμως και οι σύμμαχοι του Μπάιντεν, από την πλευρά των Δημοκρατικών, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους.

«Η Αντιπροσωπεία μας πήγε στη Σκωτία και είπε σε όλο τον κόσμο πως η Αμερική θα γίνει ηγέτιδα δύναμη στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ τώρα πουλάει μια τεράστια περιοχή στις μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων» σημείωσε ο Ραούλ Γκριγιάλβα, Πρόεδρος της Επιτροπής του Λευκού Οίκου για τους φυσικούς πόρους, προσθέτοντας πως «η συγκεκριμένη προσπάθεια εκμίσθωσης είναι βήμα προς τη λάθος κατυευθυνση και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα».

Αν υλοποιηθούν, οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα οδηγήσουν σε επιπλέον 600 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 40 χρόνια, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τις συνολικές ετήσιες εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα