ΑΘΗΝΑ
04:41
|
26.04.2024
Τα CDC εκτίμησαν ότι 103.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με εκτίμηση των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) ένα «μαύρο» ρεκόρ για τη χώρα, με το φαινόμενο σύμφωνα με αξιωματούχους της Υγείας να συνδέεται με την πανδημία του Covid-19 και με τις επικίνδυνες προσμείξεις ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, τα CDC εκτίμησαν ότι 103.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Το Associated Press σημειώνει ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι επίσημος απολογισμός. Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για τους θανάτους από ναρκωτικά, επομένως η υπηρεσία έκανε την εκτίμηση με βάση 98.000 αναφορές που έχει λάβει μέχρι στιγμής.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξάνονται εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, επιταχύνθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% τον τελευταίο χρόνο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι βασικοί παράγοντες είναι η αυξανόμενη επικράτηση της θανατηφόρας φαιντανύλης στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και η πανδημία Covid-19, η οποία άφησε πολλούς χρήστες ναρκωτικών κοινωνικά απομονωμένους και ανίκανους να λάβουν θεραπεία ή άλλη υποστήριξη.

Ο αριθμός είναι «καταστροφικός», είπε η Κάθριν Κις, ειδική του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε θέματα κατάχρησης ναρκωτικών. «Είναι ένα μέγεθος θανάτων από υπερβολική δόση που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή τη χώρα».

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ξεπερνούν πλέον τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, όπλα, ακόμη και από γρίπη και πνευμονία. Το σύνολο είναι κοντά σε αυτό εξαιτίας του διαβήτη, την Νο. 7 αιτία θανάτου στη χώρα.

Δέον να σημειωθεί πως τα CDC είχαν αναφέρει προηγουμένως περίπου 93.000 θανάτους από υπερβολική δόση το 2020, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε σε ένα ημερολογιακό έτος μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί οι φυλετικές και εθνοτικές αναλύσεις των θυμάτων από υπερβολική δόση.

Πηγές: Associated Press, USA TODAY

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα