ΑΘΗΝΑ
11:16
|
19.04.2024
Ο Μπάιντεν δήλωσε πως η πολιτική της κυβέρνησής του για την Ταϊβάν παραμένει σταθερή και ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η πολιτική της κυβέρνησής του για την Ταϊβάν παραμένει σταθερή και ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της χώρας. Ο Μπάιντεν φαίνεται πως υποχωρεί, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, αναφορικά με αντίστοιχες δηλώσεις του προ ενός μηνός για το ζήτημα, όταν είχε πει στο CNN πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν πολεμικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε καθόλου την πολιτική μας», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Δεν ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία, τούς ενθαρρύνουμε να κάνουν ακριβώς αυτό που προβλέπει ο Νόμος για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε νομοθετική πρωτοβουλία του 1979, όπου το κράτος των ΗΠΑ εκθέτει αναλυτικά την άποψή του για το καθεστώς στο νησί.

To θέμα απασχόλησε προνομιακά την «εικονική» σύνοδο κορυφής του Αμερικανού ηγέτη με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το βράδυ της Δευτέρας. Ο Μπάιντεν επανήλθε στην πάγια θέση των ΗΠΑ πως αναγνωρίζουν την κυριαρχία του κινέζικου κράτους στην περιοχή. Από την πλευρά της Κίνας, τονίστηκε η πολύ μεγάλη σημασία του ζητήματος, ενώ ο Σι δήλωσε ρητά στον αμερικανό ομόλογό του πως η χώρα του θα αναγκαστεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα αν οι αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊπέι περάσουν την «κόκκινη γραμμή».

«Τέτοιες κινήσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά. Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι.

ΠΗΓΗ: CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα