ΑΘΗΝΑ
11:18
|
02.05.2024
Λίγα εικοσιτετράωρα προτού οι ψηφοφόροι κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία της Χιλής αποφάσισε, χθες Τρίτη, να μην ασκηθεί δίωξη κατά του προέδρου της χώρας Σεμπάστιαν Πινέρα, τον οποίον βάρυναν υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση επιχειρηματικής συμφωνίας που αποκαλύφθηκε από τις διαρροές των Pandora Papers.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη 24 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, 18 κατά και ένας γερουσιαστής απείχε, ενώ απαιτούνταν 29 ψήφοι για την παραπομπή του προέδρου της χώρας που ζήτησε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση κλείνει, χωρίς να τιμωρείται ο Πινέρα, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Χιλή, για την αμφιλεγόμενη πώληση μιας εταιρείας εξόρυξης το 2010, όταν υπηρετούσε την πρώτη από τις δύο θητείες του.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, o Πινέρα συνδέονταν με την πώληση της μεταλλευτικής εταιρείας Dominga, μέσω μιας εταιρείας που ανήκε στα παιδιά του, στον επιχειρηματία Κάρλος Ντελάνο, στενό φίλο του προέδρου, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη συναλλαγή να γίνεται στον φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων.

Η καταβολή του ποσού για την αγοραπωλησία θα γινόταν σε τρεις δόσεις· η συμφωνία περιείχε αμφιλεγόμενη ρήτρα, που συνέδεε την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης με τον όρο πως “δεν θα δημιουργείτο ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας στην ζώνη εκμετάλλευσης” της εταιρείας, όπως απαιτούσαν οικολογικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινέρα αποφάσισε όντως να μην λάβει μέτρα προστασίας της περιοχής όπου προβλεπόταν να γίνει η εκμετάλλευση και η αποπληρωμή πράγματι ολοκληρώθηκε.

Η σοσιαλίστρια πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ (2006-2010), την οποία διαδέχθηκε ο κ. Πινέρα, είχε προτείνει την προστασία αυτής της περιοχής με μεγάλη βιοποικιλότητα, βιότοπο των πιγκουίνων Χούμπολτ, απειλούμενου είδους, που δεν απαντάται πια παρά μόνο στη Χιλή και στο Περού.

Το τέλος της διαδικασίας σε βάρος του κ. Πινέρα καταγράφηκε μερικά εικοσιτετράωρα προτού οι ψηφοφόροι κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχό του και να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου, την Κυριακή 21η Νοεμβρίου. Ο κ. Πινέρα ως εκ του Συντάγματος δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Η θητεία του θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα