ΑΘΗΝΑ
09:37
|
03.05.2024
Θα παρουσιάζονται ξεχωριστά οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι, για όσους χάνουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα ο τρόπος καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη και τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή.

Έτσι, στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ θα αξιοποιείται πλέον ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας, με δεδομένο ότι αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στη χώρα. Ως εκ τούτου, θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων αλλά και στο σύνολο των ανεμβολίαστων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος που καθορίζεται η αιτία θανάτου, καθώς μέχρι σήμερα όποιος νοσηλεύεται με λοίμωξη Covid-19, και χάνει τη ζωή του, καταγράφεται ως «θάνατος από κορονοϊό». Ωστόσο, εκτιμάται πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται για κορονοϊό, αναρρώνουν από τη συγκεκριμένη πάθηση και χάνουν τη ζωή τους από κάποια άλλη αιτία, όπως είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Πλέον, οι ειδικοί μελετούν διαφορετικούς τρόπους, καθώς η μέθοδος αυτή όχι απλώς αυξάνει στατιστικά τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη και ως χώρα βρισκόμαστε αρκετά ψηλά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι αντιδρούν στην αιτία θανάτου. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι συγγενείς απαίτησαν εκταφή του πτώματος και νεκροτομή για να καθοριστεί εκ νέου η αιτία θανάτου. Αυτό βέβαια, αναμένεται να έχει και ως συνέπεια, τον μικρότερο αριθμό νεκρών από Covid-19 και στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ.

Διευκρινίζεται ότι η κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα καταγραφής νεκρών. Κάποιες χώρες θεωρούν ότι έχουν νεκρό λόγω Covid-19, αν ο ασθενείς χάσει τη ζωή του στις πρώτες 14 ημέρες της νοσηλείας του, άλλες στον ένα μήνα. Στη χώρα μας όποιος νοσήσει με κορονοϊό, καταγράφεται ότι πέθανε με κορονοϊό οποιαδήποτε στιγμή και με όποια αιτία και αν χάσει τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, δηλαδή τι εμβόλιο είχαν κάνει τα κρούσματα που τελικά νόσησαν. Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς είναι πολύ μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό, και αποτελούν απλώς ενδεικτικά δεδομένα που θα βλέπουμε σύντομα επεξεργασμένα στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Το παράδειγμα αφορά τα 3.869 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 14η Νοεμβρίου τα οποία:

Στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών είχαν κάνει:

  • Pfizer το 30%
  • Astrazeneca 20%
  • Moderna 30%
  • Johnson & Johnson 70%.

Συνολικά οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-59 είχαν κάνει:

  • Pfizer 40%
  • Astrazeneca 20%
  • Moderna 50%
  • Johnson & Johnson 20%-30%.

Συνολικά οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-79 είχαν κάνει:

Pfizer 20%

AstraZeneca 40%

Moderna 10%

Johnson & Johnson 10%.

Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Ακυρώνεται η σημερινή ενημέρωση για την πανδημία

Σημειώνεται ότι η σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, το οποίο αναμένεται χωρίς ειδήσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, να εστιάσει στην δήλωση στα εξής: α) Να επιχειρήσει να δώσει μια συνολική εικόνα τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο μέτωπο της πανδημίας. β) Να μιλήσει σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα και την τωρινή κατάσταση. γ) Να αναφερθεί στην κατάσταση από εδώ και πέρα.

Πηγές: ΕΡΤ, Protagon.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα