Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ, επιβεβαίωσε ότι η ηγεσία Τζόνσον αναζητεί τρόπους για να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο εκτός Βρετανίας.
Προηγήθηκε αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου, το οποίο ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στέλνει όσους διασχίζουν το στενό της Μάγχης στην Αλβανία. Σε μια σειρά από συνεντεύξεις του ο Ντομινίκ Ράαμπ δεν διέψευσε το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Ειδικότερα, στο περιοδικό «Radio Times» ο Βρετανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαισούνης είπε: «Αναζητούμε διεθνείς συνεργασίες που θα μπορούν να αναλάβουν τις υποθέσεις των αιτούντων άσυλο προκειμένου να αποτραπεί ο αριθμός αφίξεων μεταναστών με βάρκες από τη Γαλλία στη Βρετανία. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους αυτή τη δίοδο».
Λίγο αργότερα στο δίκτυο Sky News ο Ράαμπ ρωτήθηκε εάν η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει αεροπορικώς αιτούντες άσυλο στην Αλβανία και ο Βρετανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος απάντησε: «Η Αλβανία είναι μία τέτοια χώρα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε με τους εταίρους μας εάν είναι εφικτό όλη αυτή η διαδικασία των αιτήσεων για άσυλο να γίνεται γενικά διεθνώς».
Η πρώτη χώρα που εφήρμοσε αυτό το καθεστώς για τους αιτούντες άσυλο ήταν η Αυστραλία, η οποία αρχικά έστελνε αυτούς τους ανθρώπους σε κέντρα κράτησης-υποδοχής στην Παπούα-Νέα Γουινέα και σήμερα στο νησί του Ειρηνικού, Ναούρου.
Ο Ντομινίκ Ράαμπ υπεραμύνθηκε αυτής της νέας στροφής της βρετανικής κυβέρνησης στη μεταναστευτική της πολιτική λέγοντας: ««Νομίζω ότι είναι σωστό, υπάρχει μια πρακτική σε όλο τον κόσμο σε σχέση με αυτό, οφείλουμε να εξετάσουμε αυτές τις δυνατότητες διεθνών συνεργασιών για διεθνή επεξεργασία ορισμένων από αυτές τις αξιώσεις».
Η Αλβανία, από την πλευρά της, διαψεύδει εδώ και καιρό ότι θα ανοίξουν κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα Βαλκάνια. Ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα της ταμπλόιντ Sun τον περασμένο Οκτώβριο για συμφωνία Λονδίνου-Τιράνων για την κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής τα είχε χαρακτηρίσει «απολύτως ψευδή». Ωστόσο, οι «Τάιμς» επανέρχονται στο θέμα και λένε ότι έχουν ήδη γίνει «διακριτικές επαφές και συζητήσεις» μεταξύ Λονδίνου-Τιράνων για το θέμα της δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής και κράτησης μεταναστών σε αλβανικό έδαφος.
Πριν από μία εβδομάδα περίπου 1.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες για να φτάσουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου (11/09), το οποίο, όπως ανέφερε δημοσίευμα του BBC, αποτελούσε ημερήσιο ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από τη θαλάσσια οδό. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτο” τον αριθμό των ατόμων που διασχίζουν το στενό της Μάγχης ενώ έμμεσα η Βρετανία επιρρίπτει ευθύνες για αυτήν την κατάσταση στη Γαλλία.
Πηγή: The Guardian