ΑΘΗΝΑ
00:35
|
24.04.2024
Νέες μαρτυρίες «δείχνουν» FBI και αστυνομία της Νέας Υόρκης ως οργανωτές της δολοφονίας του μαύρου ηγέτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μάλκολμ Χ σκοτώθηκε στα 39 του χρόνια μετά από πυροβολισμό σε αίθουσα χορού της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του 1965.

Οι δύο άνδρες που καταδικάστηκαν τότε για τη δολοφονία του Αμερικανού ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα ήταν οι Μοχάμεντ Αζίζ και Χαλίλ Ισλάμ. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες δηλώσεις του εισαγγελέα του Μανχάτταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ στους Νew York Times, η διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσης ήταν προβληματική, καθώς το FBI και η αστυνομία απέκρυψαν με δόλο στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αθώωσή τους. Οι καταδίκες τους πρόκειται σύντομα να ακυρωθούν και επίσημα από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι δύο άνδρες, μαζί με τον Τόμας Χάγκαν –και οι τρεις μέλη του πολιτικού και θρησκευτικού κινήματος «Έθνος του Ισλάμ»- καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ως ένοχοι για τη δολοφονία, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκαν. Ο Χαλίλ Ισλάμ πέθανε το 2009.

Στη συνέντευξή του στους Νew York Times, o Βανς ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των καταδικασθέντων σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέτυχαν και πως «αυτοί οι άνδρες δεν πήραν τη δικαιοσύνη που τους άξιζε».

Το 2020, ο εισαγγελέας του Μανχάταν ξεκίνησε μια διαδικασία επανεξέτασης των συγκεκριμένων καταδικαστικών αποφάσεων, μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους του Innocence Project, μιας μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας που διεξάγει εκστρατεία για τη δικαίωση ατόμων που έχουν καταδικαστεί άδικα.

Νωρίτερα φέτος, οι κόρες του Μάλκολμ Χ ζήτησαν να ξανανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας υπό το φως νέων στοιχείων. Αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας επιθανάτιας επιστολής ενός αστυνομικού της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν εν υπηρεσία στο περιστατικό του 1965, στην οποία δηλώνεται πως η δολοφονία είχε οργανωθεί από το FBI και μέλη της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα