ΑΘΗΝΑ
09:34
|
24.04.2024
Νέα νομοθεσία μετά τη δημόσια κατακραυγή για την αύξηση των σεξουαλικών επιθέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βιαστές που καταδικάζονται κατ’ επανάληψη θα αντιμετωπίζουν πλέον τον χημικό ευνουχισμό στο Πακιστάν, καθώς το κοινοβούλιο ψήφισε σχετικό νόμο, μετά από τη δημόσια κατακραυγή που έχει ξεσπάσει για την αύξηση των βιασμών κατά γυναικών και παιδιών στο στην χώρα και την αναποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη αυτών των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όσοι κρίνονται ένοχοι για ομαδικό βιασμό θα καταδικάζονται σε θάνατο ή ισόβια φυλάκιση, ενώ ο χημικός ευνουχισμός θα αφορά μόνο στους κατ’ επανάληψη καταδικασθέντες.

Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει επίσης ταχύτερες καταδίκες των δραστών μέσω της δημιουργίας ειδικών δικαστηρίων που θα εξετάζουν σε χρόνο ρεκόρ -εντός τεσσάρων μηνών – τις υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, ενώ θεσπίζει και την δημιουργία ενός εθνικού μητρώου σεξουαλικών παραβατών.

Θα δημιουργηθούν επίσης ειδικοί χώροι στα νοσοκομεία όπου τα θύματα θα μπορούν να υποβάλλονται άμεσα σε ιατρική εξέταση και να καταγγέλλουν το έγκλημα, ενώ θα λαμβάνονται και ειδικά μέτρα για την προστασία της ταυτότητάς τους.

Οι σχετικές νομοθετικές πράξεις είχαν υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο από τον πρωθυπουργό της χώρας και το υπουργικό συμβούλιο, αλλά οριστικοποιήθηκαν μετά την χθεσινή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο χημικός ευνουχισμός περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της τεστοστερόνης και χρησιμοποιείται για παιδόφιλους στην Ινδονησία από το 2016 και για βιαστές παιδιών στην Πολωνία από το 2006.

Η σεξουαλική παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών είναι συχνό φαινόμενο στο Πακιστάν, όπου σχεδόν 1.000 γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο στις λεγόμενες «δολοφονίες τιμής» επειδή υποτίθεται ότι παραβίασαν τους συντηρητικούς κανόνες για τον έρωτα και τον γάμο.

Ωστόσο, η αναποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη των υποθέσεων βιασμού είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα, όπου η σεξουαλική και έμφυλη βία κατά των γυναικών είναι διάχυτη. Σύμφωνα με πηγές θεωρείται πως λιγότερο από το 4% των υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού στη χώρα Πακιστάν καταλήγουν σε καταδίκη καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα ντροπιαστούν ή θα διωχθούν από την αστυνομία και άλλους, αν καταγγείλουν την υπόθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε πέρυσι τα σχέδια της πακιστανικής κυβέρνησης να εισαγάγει τον χημικό ευνουχισμό ως τιμωρία για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

Ο υπεύθυνος εκστρατείας για τη Νότια Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Ο αναγκαστικός χημικός ευνουχισμός θα παραβίαζε τις διεθνείς και συνταγματικές υποχρεώσεις του Πακιστάν για την απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών μεταχειρίσεων. Τέτοιες τιμωρίες δεν πρόκειται να διορθώσουν ένα ελαττωματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Αντί να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την προσοχή, οι αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κρίσιμο έργο των μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της σεξουαλικής βίας και θα δώσουν στα θύματα που επιζούν τη δικαιοσύνη που τους αξίζει και την προστασία που χρειάζονται».

Με πληροφορίες από Dailymail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα