ΑΘΗΝΑ
19:38
|
02.05.2024
Επιστήμονες με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ταυτοποίησαν ποια ζώα ενδέχεται να επηρεαστούν από μελλοντικές παραλλαγές και μεταλλάξεις του ιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) επιστήμονες μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν ποια ζώα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν και να μεταδώσουν παραλλαγές του νέου κορονοϊού σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο. Το μοντέλο ΑΙ ανέλυσε δεδομένα για οικόσιτα και άγρια ζώα και εξέτασε εάν αποτελούν πιθανές «δεξαμενές» του νέου κορονοϊού.

Αντλώντας πληροφορίες από τους οικοτόπους τους και διάφορα βιολογικά χαρακτηριστικά τους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μελετών Οικοσυστημάτων Cary της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων για να ελέγξουν ποια ζώα έχουν την πρωτεΐνη ACE2, στην οποία προσδένεται στον ιό SARS-CoV-2. Από τα συνολικά 5.400 είδη ζώων που ελέγχθηκαν, οι επιστήμονες περιόρισαν το φάσμα των ερευνών σε 540 είδη θηλαστικών.

Ορισμένες από τις προβλέψεις τους έχουν τεκμηριωθεί και στο παρελθόν. Για παράδειγμα έχει ξαναειπωθεί ότι κάποια κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «δεξαμενές» μετάδοσης του ιού. Στις εν δυνάμει επικίνδυνες ομάδες ζώων είναι επίσης οι νυχτερίδες, ενώ στη λίστα προστέθηκαν ορισμένα ζώα φάρμας, όπως οι χοίροι, και κάποια εξωτικά ζώα των ζωολογικών κήπων. Άλλες αναμενόμενες προσθήκες είναι τα μινκ, οι παγκολίνοι Sunda και 35 είδη νυχτερίδων – τα οποία μαζί κατατάσσονται στο 10% των ζώων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαδώσουν τον ιό, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society, κατονομάζει επίσης τους νεροβούβαλους, ορισμένα πρωτεούοντα θηλαστικά και 76 είδη τρωκτικών ως είδη «υψηλού κινδύνου» για τη μετάδοση του ιού.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα είδη «υψηλού κινδύνου» που εντοπίστηκαν ζουν κοντά στους ανθρώπους και σε περιοχές οι οποίες αποτελούν επίκεντρα της πανδημίας του SARS-CoV-2. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, η μέθοδός τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη μετάδοσης και άλλων ζωονόσων. «Ο ιός SARS-CoV-2 ξεκίνησε από τα ζώα προτού μεταπηδήσει στους ανθρώπους. Τώρα οι άνθρωποι μολύνουν με τον νέο κορονοϊό πολλά και διαφορετικά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων ζώων εκτροφής, ζώων που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους ακόμη και κατοικιδίων. Το να γνωρίζουμε ποια θηλαστικά μπορούν να μας επαναμολύνουν είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δευτερογενών λοιμώξεων και των επικίνδυνων νέων στελεχών του ιού», δήλωσε η δρ. Ίλια Φίσχοφ, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα