ΑΘΗΝΑ
10:16
|
19.01.2022
Σύμφωνα με πληροφορίες το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο την Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει είτε σύσταση είτε κάποια άλλη μορφή οδηγίας, για την παράταση της χρήσης του πιστοποιητικού COVID για ταξίδια στην ΕΕ, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο θέμα στην ιστοσελίδα euroactiv.com.

Η πηγή πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε μια τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19.

Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή κατ’ εξουσιοδότηση πράξης ή σύστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του euroactiv το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο την Παρασκευή.

Η πηγή δήλωσε ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά παραδέχονται πως δεν θέλουν να «κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από το θέμα», λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει τη διάθεση της τρίτης δόσης, ενώ την Τετάρτη, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να την χορηγεί στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022. Άλλες χώρες συστήνουν την τρίτη δόση μόνο για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η συζήτηση γίνεται κάτω από την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ευρώπη.

Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αναφέρει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες.

Αντίθετα, οι περισσότερες δυτικές χώρες της ΕΕ, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παραμένουν κυρίως πορτοκαλί.

Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι οι χώρες με εμβολιαστική κάλυψη κατά του COVID-19 σε επίπεδο κάτω από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ «έχουν υψηλό κίνδυνο να βιώσουν ένα σημαντικό κύμα κρουσμάτων, νοσηλειών και θνησιμότητας από τώρα μέχρι τα τέλη του μήνα».

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού, οι πλήρως εμβολιασμένοι ευάλωτοι πληθυσμοί κινδυνεύουν επίσης να εμφανίσουν λοίμωξη με σοβαρή έκβαση», δήλωσε το ECDC.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τρίτη δόση εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες ήδη από την Πέμπτη, ανέφερε την Τρίτη το CBS News.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντιταχθεί σθεναρά στη χορήγηση τρίτων δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλες φτωχές περιοχές του πλανήτη περιμένουν ακόμη το πρώτο εμβόλιο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε την τρίτη δόση «σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις πέντε αφρικανικές χώρες, λιγότερο από το 10% των 54 κρατών της Αφρικής, προβλέπεται να εμβολιάσουν πλήρως το 40% του πληθυσμού τους.

Πηγή: Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Bενεζουέλα: Mία ακόμα επίθεση δολιοφθοράς στο εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού

Νεκροί και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου

Ειδική άδεια και τηλεργασία για γονείς μαθητών που νοσούν από Covid-19

Θετικός στον κορονοϊό ο Άρης Πορτοσάλτε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα