ΑΘΗΝΑ
11:54
|
23.04.2024
Οι 12 ένορκοι τον έκριναν αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε από τους ενόρκους ο Κάιλ Ρίτενχαους, ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες 36 και 26 ετών, τραυματίζοντας έναν 28χρονο στο περιθώριο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων τον Αύγουστο του 2020 στην Κενόσα.

Οι δώδεκα ένορκοι στην ετυμηγορία τους, μετά από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, τον έκριναν αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε: δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία, μία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο για απερίσκεπτη διακύβευση της ασφάλειας.

Ο 18χρονος, ο οποίος που ήταν αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, ισχυρίστηκε ότι ενήργησε ενώ βρισκόταν «σε νόμιμη άμυνα» όταν πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι κατά τη διάρκεια των χαοτικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο Γουισκόνσιν.

Τα θύματά του ήταν ο 36χρονος Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και ο 26χρονος Άντονι Χιούμπερ, ενώ τραυμάτισε στο χέρι τον 28χρονο Γκάιγκε Γκρόσκριτς.

Ακούγοντας την ετυμηγορία, ο Ρίτενχαους ξέσπασε σε λυγμούς και αναστεναγμούς ανακούφισης.

Σε κάθε περίπτωση η δίκη του νεαρού και ο συσχετισμός της με το δικαίωμα σε οπλοφορία και οπλοχρησία έδωσε ακόμη μία αφορμή για διχασμό και πόλωση στις ΗΠΑ.

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

Για να καταλήξουν στην απόφασή τους οι ένορκοι άκουσαν τις αντικρουόμενες αφηγήσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής, που παρουσίασαν πολύ διαφορετικές εικόνες των ενεργειών του νεαρού τη νύχτα των πυροβολισμών.

Οι συνήγοροί του είπαν ότι ο Ρίτενχαους είχε δεχτεί κατ’ επανάληψη επίθεση και ότι πυροβόλησε φοβούμενος για τη ζωή του. Υποστήριξαν επίσης ότι βρέθηκε στην Κενόσα για να προστατεύσει ιδιωτική περιουσία, έπειτα από πολλές νύχτες αναταραχών στην πόλη αυτή, στα νότια του Μιλγουόκι, που ξέσπασαν μετά τον τραυματισμό του Αφροαμερικανού Τζέικ Μπλέικ που τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω.

Αντιθέτως, η εισαγγελία παρουσίασε τον Ρίτενχαους, που τότε ήταν ακόμη 17 ετών, ως έναν απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό ο οποίος προκάλεσε τις βίαιες αντιπαραθέσεις και δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε με το τουφέκι του, τύπου AR-15.

Πόλωση και πάλι…

Η δίκη μεταδιδόταν καθημερινά από την καλωδιακή τηλεόραση, σε μια περίοδο κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ.

Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή θεωρείται «ιερό» από πολλούς Αμερικανούς και είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα, μολονότι η χώρα βιώνει πολλά επεισόδια ένοπλης βίας και τα πυροβόλα είναι εύκολα διαθέσιμα παντού.

Ο Ρίτενχαουζ, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανοίξει πυρ για να αμυνθεί, θεωρείται ήρωας από ορισμένους συντηρητικούς κύκλους που κρίνουν δικαιολογημένους τους πυροβολισμούς.

Από την άλλη, πολλοί στην αριστερά τον θεωρούν αυτόκλητο τιμωρό και ενσάρκωση της ανεξέλεγκτης βίας των όπλων.

Διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας ξέσπασαν σε πολλές πόλεις μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, τρεις μήνες πριν από τα επεισόδια στην Κενόσα.Καθώς μεγάλο μέρος των όσων συνέβησαν εκείνη τη νύχτα στην Κενόσα είχε βιντεοσκοπηθεί, με κινητά τηλέφωνα ή από κάμερες ασφαλείας, τα γεγονότα δεν αμφισβητούνταν.

Το επίκεντρο της δίκης

Η δίκη επικεντρώθηκε κυρίως στο αν ο Ρίτενχαους ενήργησε εύλογα για να αποτρέψει «τον επικείμενο θάνατο ή τη σοβαρή σωματική βλάβη» – με βάση τον νόμο στο Γουισκόνσιν μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιεί κανείς φονική βία.

Οι εισαγγελείς, με επικεφαλής τον Τόμας Μπίνγκερ, επιδίωξαν να τον παρουσιάσουν ως τον μοναδικό επιτιθέμενο και τον μοναδικό άνθρωπο που σκότωσε κάποιον άλλο εκείνη τη νύχτα.

Οι σφαίρες που χρησιμοποίησε ήταν σχεδιασμένες να διαπερνούν τον στόχο τους. Οι ένορκοι είδαν πολλά βίντεο, μεταξύ των οποίων και τη στιγμή που ο Ρίτενχαους πυροβολεί τέσσερις φορές τον Ρόζενμπαουμ, ο οποίος κείτεται ακίνητος, αιμορραγώντας και βογκώντας. Σε άλλο βίντεο ο Γκρόσκρις ουρλιάζει και αίμα πετάγεται από το πληγωμένο χέρι του.

«Έκανα ότι έπρεπε να κάνω για να σταματήσω το πρόσωπο που μου επιτέθηκε» κατέθεσε στη δίκη ο Ρίτενχαους.

Και τα τρία θύματα ήταν λευκοί, όπως και ο Ρίτενχαους.

Μέσω του Twitter, το κίνημα Black Lives Matter, σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση «Το σύστημα λειτουργεί ακριβώς όπως είναι σχεδιασμένο… για να προστατεύει τη λευκή υπεροχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα