ΑΘΗΝΑ
19:42
|
18.05.2024
Δέχθηκε επίθεση από φρουρούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια κινητοποίησης απλήρωτων εργατών στη νότια Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργαζόμενος στο χρηματοδοτούμενο από τη Ρωσία, πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στη νότια Τουρκία, φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από φρουρούς ασφαλείας. Το περιστατικό καταγγέλθηκε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στην εφημερίδα Yeni Yaşam από εργαζόμενο των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την καταγγελία όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια απεργίας των εργαζόμενων που διαμαρτύρονται για την παρακράτηση μισθών και άλλες καταχρηστικές συνθήκες εργασίας. Εργαζόμενος που συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές από φρουρούς ασφαλείας και κατέληξε λόγω των τραυμάτων του.

«Αυτό δεν θα έπρεπε να λέγεται Akkuyu, θα έπρεπε να λέγεται ‘Olüm Kuyusu’ [Πηγάδι του θανάτου]» (λογοπαίγνιο), δήλωσε καταγγέλλων εργαζόμενος, ο οποίος εργάζεται στο εργοστάσιο για πάνω από δύο χρόνια.

Μετά το συμβάν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, δεν επιτράπηκε η είσοδος στον χώρο των αρχών ασφαλείας της εργασίας, ενώ τα ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν γιατί η περιοχή ήταν επιβαρυμένη από την κυκλοφορία και τα έργα που γίνονται. Ανέφερε τέλος ότι τα τηλέφωνα δεν επιτρέπονται στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, ενώ επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούν συνεχώς τους εργαζόμενους.

«Δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία που έγινε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εργαζόμενος και πρόσθεσε ότι μετά τη δολοφονία του άνδρα, καμία αρχή ή επιθεωρητής δεν επισκέφθηκε το εργοστάσιο για επιθεώρηση. Μόνο ένας ηλεκτρολόγος τέθηκε υπό κράτηση και κανείς δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος.

Η άρνηση καταβολής δεδουλευμένων απείλησε και πέρυσι τη ζωή εργαζόμενου, ο οποίος απελπισμένος, όπως αναφέρει ο ανώνυμος καταγγέλλων, ανέβηκε στην κορυφή πυργογερανού και επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Το περιστατικό δεν είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τον Τύπο, καθώς όπως είπε «οι άνθρωποι φοβόντουσαν μήπως χάσουν τη δουλειά τους» και δεν μίλησαν. Όπως συμπλήρωσε, εκείνη την ημέρα κατέβασαν τον εργαζόμενο από τον γερανό εξαπατώντας τον πως το πρόβλημα θα λυθεί και στην συνέχεια τον απέλυσαν.

Ο καταγγέλλων εκφράζει και φόβους πως καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την ολοκλήρωση του εργοστασίου – το 2023 – οι συνθήκες θα επιδεινωθούν. «Θα αυξήσουν τον αριθμό των υπεργολάβων και θα διπλασιάσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους», δήλωσε. «Με αυτά τα δεδομένα, σε ένα τόσο ανασφαλές περιβάλλον, φοβόμαστε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία θα αυξηθούν» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του εργοστασίου ακόμα τρεις εργάτες – δύο Τούρκοι και ένας Ρώσος.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ακούγιου αποτελεί αντικείμενο διαμάχης από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του. Το εργοστάσιο, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2023, χρηματοδοτήθηκε από τον ρωσικό κρατικό οργανισμό ατομικής ενέργειας, τη Rosatom. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας το 2010 και η κατασκευή του ξεκίνησε επίσημα το 2015, αν και η κύρια κατασκευή δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το 2018.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο θα είναι ένα «τοπικό, εγχώριου χαρακτήρα» έργο, αλλά νωρίτερα φέτος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανέφεραν ότι μόνο Ρώσοι μηχανικοί επιτρεπόταν να εισέλθουν στον πυρήνα του εργοστασίου.

Με πληροφορίες από Duvar English

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα