ΑΘΗΝΑ
16:38
|
18.04.2024
Έξι ακόμα κρατούμενες θετικές. Σε απομόνωση πάσχοντες στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Τραγική η κατάσταση στα Τρίκαλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές, με τελευταίες περιπτώσεις αυτές έξι κρατουμένων των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και ενός νηπίου ηλικίας περίπου 2 ετών, που βρέθηκε στη φυλακή με τη μητέρα του λόγω μεταγωγής από τις Φυλακές Ελαιώνα Θήβας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σε σχετική της ανακοίνωση δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μητέρας και παιδιού, όμως τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για την κατάσταση της πανδημίας στις φυλακές και επιλέγεται η απομόνωση και η περαιτέρω περιστολή δικαιωμάτων των κρατουμένων αντί για την απαραίτητη αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων τα κρούσματα Covid-19 στις φυλακές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Και όχι μόνο να πολλαπλασιάζονται, αλλά να αφορούν και άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα, όπως παιδιά και ανθρώπους ψυχικά ασθενείς, καθώς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.  

Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι στιγμής έξι κρατούμενες βρέθηκαν θετικές – καθώς και ένα νήπιο ηλικίας περίπου 2 ετών  που νοσηλεύεται στο Παίδων και το οποίο ήρθε από τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας μαζί με τη μητέρα του λόγω μεταγωγής. Δυστυχώς περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του παιδιού, της μητέρας του και των υπόλοιπων γυναικών δεν ήταν εφικτό να έχουμε, εκτός από το ότι ολόκληρη η φυλακή μπήκε σε καραντίνα -δηλαδή σε περιορισμό κάθε επαφής με τον έξω κόσμο. Επίσης στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού ψυχικά ασθενείς νοσούντες με κορονοϊό βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους κατάσταση, αλλά και για τη χρόνια θεραπευτική αγωγή τους. Όσο για τις φυλακές Τρικάλων, η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει. Όπως μας πληροφόρησαν κρατούμενοι, η Γενική Γραμματέας έδωσε εντολή να μπουν όλοι –νοσούντες και μη- σε καραντίνα, κάτι στο οποίο οι κρατούμενοι αντέδρασαν. Δε νοείται να συμβιώνουν ο ένας επάνω στον άλλον στους ίδιους θαλάμους και κελιά νοσούντες και μη, και στη συνέχεια να υπάρχει απαίτηση από τους ιθύνοντες  να απομονωθούν οι πάντες, αντί να έχει ήδη δημιουργηθεί σε κάθε κατάστημα κράτησης ειδική πτέρυγα για τα θετικά κρούσματα και την καραντίνα.

Κι ενώ για τον γενικό πληθυσμό ανακοινώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για κρούσματα, κρατούμενους σε απομόνωση και νεκρούς ούτε ανακοινώνονται αλλά και συχνά ούτε καν επιβεβαιώνονται από τους αρμόδιους, με την πρόφαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. H έλλειψη επίσημης πληροφόρησης για την κατάσταση της πανδημίας στις φυλακές, ο περιορισμός της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και η περαιτέρω απομόνωση όσων νοσούν –και όχι μόνον- και εν γένει η περιστολή όλων των δικαιωμάτων έχουν προτιμηθεί ως «αποτελεσματικά» μέτρα όλο αυτό το διάστημα αντί των πραγματικών λύσεων: άμεση αποσυμφόρηση, βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας μέσα στις φυλακές και άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο προστασίας τουλάχιστον των πιο ευάλωτων κρατουμένων, θα έπρεπε να έχει ληφθεί μέριμνα  για τα βρέφη και τα νήπια που είναι κρατούμενα στις φυλακές Θήβας  μαζί με τις μητέρες τους και όχι ένα δίχρονο παιδί να νοσηλεύεται στο Παίδων χωρίς φυσικά να έχει κοντά τη μητέρα του και με άδηλο μέλλον. Η αδιαφορία ακόμα και γι΄ αυτά τα παιδιά –ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τα 10-12-  φανερώνει το μέγεθος της αδιαφορίας και αναλγησίας του υπουργείου και της κυβέρνησης για τη ζωή όλων των  κρατουμένων, που προσπαθούν όπως μπορούν με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν να προστατευτούν από τον κορονοϊό στις ελληνικές φυλακές.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο Covid-19 έχει πλήξει τα καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα, παρά τις έωλες διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συνέβαινε, και τώρα καλπάζει. Η ευθύνη για την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων που  βαρύνει τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής αλλά και τους ιεραρχικά ανώτερούς της είναι υπαρκτή και τεράστια, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες η τραγική κατάσταση στις φυλακές να συσκοτιστεί και να καλυφθεί από απόλυτο σκοτάδι.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα