ΑΘΗΝΑ
15:34
|
20.04.2024
Σε επιφυλακή ΔΕΗ, διαχειριστές και ηλεκτροπαραγωγοί ενόψει χειμώνα - Πρόβλημα στις εφεδρείες λόγω απολιγνιτοποίησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ενόψει των αυξημένων αναγκών του χειμώνα, συγκαλεί το μεσημέρι της Δευτέρας η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Κώστα Σκρέκας, και εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών γίνεται υπό το βάρος έντονων ανησυχιών λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας παγκοσμίως. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με ένα πιθανό κύμα κακοκαιρίας, οπότε και η πτώση θερμοκρασίας θα απαιτήσει μεγαλύτερες ροές ενέργειας, φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στους λιγνίτες, που κάθε χρόνο στηρίζουν το ηλεκτρικό σύστημα, όταν η κατάσταση γίνεται οριακή,  εν μέσω απολιγνιτοποίησης, τα εργοστάσια της ΔΕΗ δεν είναι σε ετοιμότητα και έχουν πρόβλημα στην επάρκεια καυσίμου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επάρκεια του συστήματος της χειμερινής περιόδου, είχε πραγματοποιήσει αυστηρή σύσταση για πλήρη ετοιμότητα όλων των θερμικών μονάδων (λιγνιτικές – φυσικού αερίου), επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εγκαίρως η επάρκεια καυσίμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, για να είναι σε ετοιμότητα οι οι λιγνιτικές μονάδες χρειάζονται διαθεσιμότητα καυσίμου. Κι αυτό είναι πρακτικά πολύ δύσκολο καθώς, λόγω εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης, τα αποθέματα έχουν σημαντικά περισταλεί και καλύπτουν μόνο την περιορισμένη και υπό όρους λειτουργία συγκεκριμένων μονάδων, με ελλείψεις και σε συντηρήσεις, μηχανήματα-εξοπλισμό, προσωπικό.

Με πληροφορίες από Ημερησία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Ρεύμα: Αμετάβλητα τα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα