ΑΘΗΝΑ
13:17
|
25.04.2024
Πάνω από 190.000 μετανάστες μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, τριπλάσιοι από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο καραβάνι μεταναστών ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, το δύσκολο ταξίδι από το νότιο Μεξικό προς τα βόρεια. Πρόκειται για την δεύτερη ομάδα, μέσα σε έναν μήνα, που διασχίζει τη χώρα προσπαθώντας να προσεγγίσει τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Οι περίπου 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, από την Κεντρική Αμερική, την Αϊτή και τη Βενεζουέλα προσπαθούν να συνδεθούν με το προηγούμενο καραβάνι που αναχώρησε από την ίδια πόλη Ταπατσούλα στις 23 Οκτωβρίου, αλλά έχει σταματήσει στη νότια πολιτεία Βερακρούς.

Με στόχο να αποκτήσουν έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να κινούνται ελεύθερα μέσα στη μεξικανική επικράτεια, οι μετανάστες κινούνται κατά μήκος ενός παράκτιου αυτοκινητόδρομου στη νότια πολιτεία Τσιάπας και διέσχισαν χθες ένα σημείο ελέγχου χωρίς επεισόδια.

«Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το καραβάνι είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) να υπογράψει και να μοιράσει χαρτιά για να είναι ελεύθερη η μετακίνηση σε όλη την επικράτεια», δήλωσε ο ακτιβιστής Λουίς Γκαρσία Βιγιαγκράν, από τους οργανωτές του εγχειρήματος «Οι μετανάστες είναι αποφασισμένοι, θεωρούμε πως οι αρχές δεν θα μας σταματήσουν», συμπλήρωσε.

Αρκετά μέλη του προηγούμενου καραβανιού, το οποίο έχει μειωθεί και αριθμεί πλέον περίπου 800 άτομα, έχουν λάβει έγγραφα που τους παρέχουν προσωρινή διαμονή στο Μεξικό, αν και άλλοι σκοπεύουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ροή των μεταναστών χωρίς χαρτιά αυξήθηκε μετά την ορκωμοσία του προέδρου  Μπάιντεν, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση της κρίσης στα σύνορα από ό,τι ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι μεξικανικές αρχές καταμέτρησαν πάνω από 190.000 μετανάστες μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, τριπλάσιους από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κάπου 74.300 άνθρωποι απελάθηκαν.

Από την πλευρά τους οι αρχές των ΗΠΑ έχουν καταγράψει 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους που εισήλθαν παράνομα από το Μεξικό μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για την περίοδο.

Με πληροφορίες από France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα