ΑΘΗΝΑ
06:20
|
27.04.2024
Επίσημη έρευνα διαπίστωσε ότι τρεις στους τέσσερις ανώτατους δικαστικούς της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας ήταν πρώην κομματικά στελέχη της χιτλερικής ηγεσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημη έρευνα διαπίστωσε ότι το δικαστικό σώμα και σύστημα στη Δυτική Γερμανία έβριθε στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος για δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, για κάποια περίοδο τρεις στους τέσσερις ανώτατους δικαστικούς αξιωματούχους της μεταπολεμικής Γερμανίας ήταν πρώην κομματικά στελέχη της χιτλερικής ηγεσίας.  

Το πόρισμα της έρευνας, μια έκθεση 600 σελίδων, συντάχθηκε από τον ιστορικό, Φρίντριχ Κίσλινγκ, και τον ακαδημαϊκό νομικό, Κριστόφ Σάφερλινγκ. Καλύπτει χρονικά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, από τις αρχές του ’50 μέχρι το 1974. Η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας το 2017.  

Το κτίριο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 η πλειονότητα των στελεχών της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχεδόν το 80%,  ήταν πρώην μέλη του ναζιστικού κόμματος. Οι ισορροπίες άλλαξαν από το 1972 και μετά, όταν οι πρώην Ναζί έπαψαν να είναι η πλειοψηφία στην εισαγγελία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Και εν τέλει μέχρι το 1992 το δικαστικό σύστημα της χώρας είχε «καθαρίσει» από τα πρώην στελέχη του φασιστικού του παρελθόντος. «Δεν υπήρξε ρήξη, πόσο μάλλον μια συνειδητή ρήξη, με το ναζιστικό παρελθόν», δήλωσαν οι ερευνητές Κίσλινγκ και Σάφερλινγκ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μαργκαρίτα Σούντχοφ, δήλωσε ότι “για πολλά χρόνια η χώρα εθελοτυφλούσε» για την παρουσία των πρώην Ναζί σε υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις. «Προφανώς μπορεί να ήταν εξαιρετικά ικανοί δικηγόροι… αλλά παραβλέφθηκε όλο το παρελθόν τους με τις θανατικές ποινές και τους ρατσιστικούς νόμους που εφαρμόστηκαν με τη δική τους συμμετοχή», πρόσθεσε ο Σούνχτοφ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, η οποία προέρχεται από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα το γεγονός ότι «η ομοσπονδιακή εισαγγελία έρχεται αντιμέτωπη με το σκοτεινό της παρελθόν ρίχνοντας φως στις σχέσεις της με πρώην ναζιστικά στελέχη στη μεταπολεμική Γερμανία».

«Ανακύκλωση» ναζιστών

Το γεγονός ότι η Δυτική Γερμανία χρησιμοποιούσε ευρέως πρώην αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος στη μεταπολεμική διοίκησή της ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ο Χανς Γκλόμπκε, ο οποίος διετέλεσε προσωπάρχης και έμπιστος άνθρωπος του συντηρητικού καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, από το 1953 έως το 1963 και ήταν υπεύθυνος για την πρόσληψη στελεχών σε κορυφαίες θέσεις. Ο Γκλόμπκε υπήρξε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Εσωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας και συμμετείχε στη σύνταξη των «νόμων της Νυρεμβέργης» του 1935 στους οποίους στηρίχτηκε το πρόγραμμα θρησκευτικής και ρατσιστικής καταδίωξης των Ναζί.

Τα τελευταία χρόνια, η συστηματική έρευνα σε αρχειακό υλικό βασικών υπουργείων και ιδρυμάτων της μεταπολεμικής Γερμανίας έχει αποκαλύψει έναν ανησυχητικό και προηγουμένως κρυφό βαθμό «ανακύκλωσης» των αξιωματούχων του Τρίτου Ράιχ στις μεταπολεμικές δεκαετίες. Κυβερνητική έκθεση του 2016 αποκάλυψε ότι το 1957, περισσότερο από μια δεκαετία μετά το τέλος του πολέμου, περίπου το 77% των ανώτερων αξιωματούχων στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ο αριθμός των πρώην Ναζί στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μειώθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος, αλλά στην πραγματικότητα αυξήθηκε τη δεκαετία του ‘50. Μέρος της αιτιολόγησης ήταν ο κυνικός πραγματισμός: «η νέα γερμανική δημοκρατία χρειαζόταν έμπειρους δημόσιους υπαλλήλους για να εγκαθιδρύσει το σύστημα δικαιοσύνης». Επιπλέον, οι προτεραιότητες των δυτικών Συμμάχων που κέρδισαν τον πόλεμο και «απελευθέρωσαν» τη χώρα από τους Ναζί ανατράπηκαν γρήγορα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την προσπάθεια αποναζισμού της Δυτικής Γερμανίας μετά το 1945, ο στόχος γρήγορα μετατοπίστηκε στην οικοδόμηση ενός καπιταλιστικού προπύργιου ενάντια στην κομμουνιστική απειλή. «Αυτή η προσέγγιση σήμαινε συχνά το κλείσιμο των ματιών στην προηγούμενη ανάμειξη των Γερμανών στο Τρίτο Ράιχ», αναφέρει ο νομικός και συντάκτης της νέας έκθεσης, Κριστόφ Σάφερλινγκ.

Με πληροφορίες από RT News, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα