ΑΘΗΝΑ
12:16
|
26.02.2024
Περίπου 14.700 σιίτες αντάρτες Χούθι έχουν σκοτωθεί μέσα σε πέντε μήνες, στη μάχη της Μαρίμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tον απολογισμό αυτό, αποκάλυψαν χθες, Πέμπτη, πηγές προσκείμενες στους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι πολύ σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειές τους στις εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι από τους μαχητές σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο, εξήγησαν οι δύο πηγές, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, που κατέχουν από το 2014 οι Χούθι.

Περίπου 1.250 οι νεκροί από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων

Στην άλλη πλευρά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα κάπου 1.250 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν ζώνες γύρω από την πόλη της Μαρίμπ, πρωτεύουσας μιας επαρχίας με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο.

Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, κατέλαβαν τη Σανάα το 2014, καθώς μαινόταν η εξαιρετικά αιματηρή εμφύλια σύρραξη. Έκτοτε, έχουν αποσπάσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα πρακτικά όλο τον βορρά, με την εξαίρεση της Μαρίμπ.

Τον Φεβρουάριο, εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να την κυριεύσουν και τον Ιούνιο κλιμάκωσαν την επίθεσή τους, στέλνοντας χιλιάδες μαχητές τους στα μέτωπα.

Προέλαση της σαουδαραβικής συμμαχίας

Τις τελευταίες εβδομάδες η συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ, που επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχει πολλαπλασιάσει τα αεροπορικά πλήγματα γύρω από τη Μαρίμπ. Ανακοινώνει καθημερινά πως καταφέρνει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες απώλειες στους Χούθι.

Κάπου 4.000 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, με βάση τις ανακοινώσεις της συμμαχίας, αριθμός πάντως που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Και –παρά τις απώλειές τους που ανακοινώνονται από τους αντιπάλους τους– οι Χούθι κερδίζουν έδαφος, συνεχίζουν να προωθούνται προς την πόλη.

Η συμμαχία, για την οποία η απώλεια της Μαρίμπ θα ήταν καταστροφή, έκανε χθες λόγο για κάπου «27.000» αντάρτες νεκρούς «στη μάχη της Μαρίμπ» από τον Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο 42χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγό του

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου η αργία της Πρωτομαγιάς

Αμερικανός στρατιωτικός αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα