ΑΘΗΝΑ
15:17
|
01.05.2024
Επίθεση της Κίνας στον ΟΗΕ με αφορμή το αίτημα για την απελευθέρωση δημοσιογράφου που φυλακίστηκε λόγω της κάλυψης της διαχείρισης της πανδημίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικρίσεις και χαρακτηρισμούς περί «ανευθυνότητας» εξαπέλυσε η Κίνα προς τον ΟΗΕ, με αφορμή τα σχόλια του Οργανισμού για την υπόθεση της δημοσιογράφου Ζανγκ Ζαν (Zhang Zhan), η οποία φυλακίστηκε για την δημοσιογραφική κάλυψη της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης από την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, η κινεζική αποστολή στη Γενεύη εξέφρασε την αγανάκτησή της το Σάββατο για τα  «ανεύθυνα» και «λανθασμένα» σχόλια που έγιναν από το Γραφείο Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) την Παρασκευή σχετικά με την υπόθεση της δημοσιογράφου. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η εκπρόσωπος του OHCHR, Μάρτα Χουρτάδο (Marta Hurtado) είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την ραγδαία επιδείνωση της υγείας της 38χρονης, της οποίας η ζωή φέρεται να διατρέχει έντονο κίνδυνο λόγω των πολλαπλών απεργιών πείνας στις οποίες έχει προχωρήσει. «Καλούμε τις κινεζικές αρχές να εξετάσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Zhang, τουλάχιστον για ανθρωπιστικούς λόγους, και να της παράσχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, σεβόμενες τόσο τη θέλησή της όσο και την αξιοπρέπειά της» είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η 38χρονη δημοσιογράφος και δικηγόρος, ταξίδεψε στη Γουχάν τον Φεβρουάριο του 2020 προκειμένου να καλύψει την κατάσταση που επικρατούσε στην Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις δημοσιογράφους τον Μάιο του 2020 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «υποκίνησης σε διαμάχη και πρόκλησης ταραχών», η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα χρησιμοποιείται συνήθως από τις αρχές προκειμένου να κατασταλούν οι φωνές όσων διαφωνούν με τις πρακτικές της κυβέρνησης. Η δημοσιογράφος έχει πραγματοποιήσει αρκετές απεργίες πείνας, διαμαρτυρόμενη για τη σύλληψη, την καταδίκη και τη φυλάκισή της, και η οικογένειά της προειδοποίησε πρόσφατα ότι είναι πλέον σημαντικά λιποβαρής και «ενδέχεται να μην ζήσει για πολύ ακόμη».

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ σύμφωνα με την Μ. Χουρτάδο έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για την σύλληψη της Ζανγκ, ζητώντας «διευκρίνιση σχετικά με την ποινική διαδικασία που κινήθηκε εναντίον της ως συνέπεια των νόμιμων δημοσιογραφικών της δραστηριοτήτων».

«Η Κίνα είναι μια χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» ισχυρίστηκε το Σάββατο ο εκπρόσωπος της κινεζικής αποστολής στη Γενεύη, Λιου Γουγίν (Liu Yuyin) κατηγορώντας στη συνέχεια τον ΟΗΕ ότι «βασιζόμενος σε φήμες παρενέβη στη δικαστική κυριαρχία της Κίνας». Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα, επέμεινε ότι αυτό που η χώρα «έχει επιτύχει στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι εκεί για να το δουν όλοι» υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να διαστρεβλώσει ή να διαγράψει, ακόμη λιγότερο κάτι που το OHCHR μπορεί να υποβαθμίσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζανγκ τιμήθηκε με το βραβείο θάρρους για την Ελευθερία του Τύπου 2021 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). «Η δημοσιογραφική της κάλυψη από την καρδιά του αρχικού επίκεντρου της πανδημίας ήταν μια από τις κύριες πηγές ανεξάρτητων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας στην Γουχάν εκείνη την εποχή», ανέφερε η RSF.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες δικηγόροι που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συνυπογράψει ανοιχτή επιστολή προς τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping),  ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της δημοσιογράφου λόγω της κακής κατάστασης της υγείας της, ενώ τουλάχιστον 40 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να απελευθερώσει την δημοσιογράφο «πριν να είναι πολύ αργά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα