ΑΘΗΝΑ
01:52
|
08.05.2024
«Όχι σε εκλογές χωρίς Σύνταγμα», φωνάζουν και απαιτούν οι διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προεκλογικό το κλίμα στη Λιβύη χωρίς ωστόσο να έχουν επισήμως αρχίσει οι προεκλογικές εκστρατείες. Αν όλα κυλήσουν ομαλά οι κάλπες για την ανάδειξη προέδρου θα ανοίξουν στις 24 Δεκεμβρίου, έπειτα από μια μακροχρόνια εμφύλια διαμάχη που δίχασε (και εξακολουθεί να διχάζει) τη χώρα. 

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, όσο και ο Χαλίφα Χάφταρ, αξιωματικός και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης από το 2019, έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων.

Το βράδυ της Παρασκευής, εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα διαμαρτυρόμενοι για τους δύο υποψηφίους. Στην πρωτεύουσα, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν λιβυκές σημαίες και βερβερικά λάβαρα, καθώς και πλακάτ, γραμμένα στα αραβικά και τα αγγλικά, χαρακτηρίζοντας και τους δύο υποψηφίους ως  «εγκληματίες πολέμου». Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έστρωσαν φωτογραφίες των υποψιφίων στο δρόμο και τις ποδοπατούσαν δωνάζοντας συνθήματα , όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη συγκέντρωση των διαδηλωτών που έγινε στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Libya Febrayer πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ  και φώναζαν «Ναι στις εκλογές, όχι στους εγκληματίες».  
Στην Τρίπολη, ένας διαδηλωτής φώναξε στα αγγλικά: «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια».  «Όχι στους νόμους του Αγκίλα» (Σάλεχ, του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης) και «Όχι σε εκλογές χωρίς Σύνταγμα» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους Καντάφι και Χάφταρ, υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Ο «οδικός χάρτης» που καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές του έτους που θα βοηθούσε να βγει η Λιβύη από την κρίση προέβλεπε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο τον Οκτώβριο το κοινοβούλιο αποφάσισε να γίνουν οι προεδρικές την καθορισμένη ημερομηνία και οι βουλευτικές έναν μήνα αργότερα.

Με πληροφορίες από Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα