ΑΘΗΝΑ
02:45
|
08.05.2024
Νέες τακτικές της Λευκορωσίας προκειμένου να διευκολύνουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει η Πολωνία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για αλλαγή τακτικής της Λευκορωσίας σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση στα σύνορα της Ευρώπης κάνει λόγο η Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι η λευκορωσικές συνοριακές δυνάμεις κατευθύνουν πλέον πολλές και μικρές ομάδες ανθρώπων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τώρα έχει υιοθετηθεί μια νέα μέθοδος από τους πρόσφυγες και τις υπηρεσίες της Λευκορωσίας. Μικρότερες ομάδες ανθρώπων προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα σε πολλά σημεία» ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian o Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπουάστσακ (Mariusz Błaszczak) στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι επιθέσεις κατευθύνονται από τις Λευκορωσικές υπηρεσίες».

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ενδείξεις χαλάρωσης της κρίσης, ο ίδιος σημείωσε πως η κρίση στα σύνορα αναμένεται να συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί για μήνες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί» δήλωσε σχολιάζοντας τις αναφορές της πολωνικής συνοριοφυλακής για νέες απόπειρες διέλευσης, οι οποίες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα από πολλές μικρές ομάδες, την ώρα που περίπου 200 άτομα υποστηρίζεται πως πέταξαν πέτρες κάνοντας παράλληλα χρήση δακρυγόνων.

Η δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι παρασύρει τους πρόσφυγες στα σύνορα με υποσχέσεις για εύκολη διέλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διανέμοντας λευκορωσικές βίζες στη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας τους μετανάστες και προτρέποντάς τους να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τα ανατολικά σύνορα του μπλοκ. Η Λευκορωσία αρνήθηκε τον ισχυρισμό, επικρίνοντας από την πλευρά της την ΕΕ για την μη υποδοχή προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο (Alexander Lukashenko) δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC πως είναι «απολύτως πιθανό» οι δυνάμεις της χώρας του να βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ, αρνούμενος ωστόσο κατηγορηματικά πως η Λευκορωσία ενορχήστρωσε την κρίση στα σύνορα. «Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιές. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες πηγαίνουν στη Γερμανία. Ίσως κάποιος τους βοήθησε», ανέφερε, συμπληρώνοντας «αλλά δεν τους κάλεσα εδώ».

Ο επαναπατρισμός αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων στο Ιράκ αλλά και η απομάκρυνση περίπου 2.000 ατόμων από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα έδωσαν μια εικόνα «αποκλιμάκωσης της έντασης» εντός της εβδομάδας, ωστόσο οι πολωνικές αρχές ανέφεραν πως την Παρασκευή καταγράφηκαν 195 απόπειρες διέλευσης των συνόρων.

«Ογδόντα δύο αλλοδαποί διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το πολωνικό έδαφος. Δύο Ουκρανοί πολίτες και ένας Γερμανός υπήκοος συνελήφθησαν για συνέργεια» ανέφεραν σε σχετική ανάρτηση στο Twitter το Σάββατο, συμπληρώνοντας πως πραγματοποιήθηκαν πολλές απόπειρες διέλευσης στο τμήμα των συνόρων που φυλάσσεται από τη μονάδα στο ανατολικό χωριό Dubicze Cerkiewne.

«Η μεγαλύτερη ομάδα αποτελούνταν από περίπου 200 αλλοδαπούς, ενώ οι άλλες απαρτίζοντας από πολλές δεκάδες άτομα», ανέφερε η συνοριοφυλακή στην ανάρτησή της υποστηρίζοντας πως «οι αλλοδαποί ήταν επιθετικοί – πέταξαν πέτρες, κροτίδες και έκαναν χρήση δακρυγόνων».

«Όλες οι επαναπροωθήσεις πρέπει να τερματιστούν αμέσως. Προσωπικά έχω ακούσει τις φρικτές αφηγήσεις περί ακραίας ταλαιπωρίας απελπισμένων ανθρώπων… που πέρασαν εβδομάδες ή και μήνες σε άθλιες και ακραίες συνθήκες στο κρύο και υγρό δάσος εξαιτίας αυτών των επαναπροωθήσεων» ανέφερε την Παρασκευή η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatović), χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων ως «ανησυχητική», και κάλεσε την Πολωνία και τη Λευκορωσία να σταματήσουν τις αμφιλεγόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα