ΑΘΗΝΑ
13:41
|
03.05.2024
Οι δωρεάν εξετάσεις αφορούν γυναίκες όλων των ηλικιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση στην οποία το αίμα στερείται επαρκών υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι η πιο συχνή αναιμία παγκοσμίως και αφορά κυρίως βρέφη, παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερα κατά την περίοδος της εγκυμοσύνη, το 1/3 των γυναικών κατά το 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου).

Οι αιτίες που οδηγούν σε σιδηροπενία είναι α) η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω τροφής β) η δυσαπορρόφηση (μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου της τροφής από το έντερο) γ) η απώλεια αίματος (π.χ από το γαστρεντερικό σύστημα, έμμηνος ρύση) δ) αυξημένες ανάγκες (κυρίως για εγκύους και παιδιά). 

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η ωχρότητα, η εύκολη κόπωση, το αίσθημα παλμών αλλά και η γλωσσίτιδα(διόγκωση της γλώσσας και αλλαγή του χρώματός της), η κοιλονυχία (στρέβλωση των ονύχων σε πόδια και χέρια) και η τριχόπτωση.

Με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για την σιδηροπενική αναιμία, (26 Νοεμβρίου), το Αιματολογικό Εργαστήριο- Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας (διευθύντρια: καθηγήτρια Μαριάννα Πολίτου) σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική (διευθυντής: καθηγητής Νίκος Βλάχος) στο Αρεταίειο Νοσοκομείο του ΕΚΠΑ, προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις γενικής αίματος και φερριτίνης και αιματολογική συμβουλευτική σε ενήλικες γυναίκες όλων των ηλικιών στις 25 και 26 Νοεμβρίου  από τις 09.00 το πρωί ως τις 14.30 το απόγευμα.

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας COVID-19, οι θέσεις είναι καθορισμένες και περιορισμένες. Για τον λόγο αυτό οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στο τηλέφωνο επικοινωνίας : 210-7286234.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα