ΑΘΗΝΑ
14:14
|
19.04.2024
Δύο τραυματίες και δύο συλλήψεις στο υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας. Γενική απεργία κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των υγειονομικών πιστοποιητικών. Ειδικές δυνάμεις στέλνει η Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και δύο άτομα συνελήφθησαν στη Γουαδελούπη, το υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στην Καραϊβική, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γενική απεργία κατά των περιοριστικών μέτρων για τη νόσο Covid-19, κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και κατά της επίδειξης των πιστοποιητικών υγείας.

Απεργοί συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας αφού πρώτα δέχθηκαν ρίψεις με κανόνια νερού. Σύμφωνα με το γραφείο της γενικής εισαγγελίας του Πουάντ-α-Πιτρ δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν σήμερα με την κατηγορία «επαναλαμβανόμενων απειλών κατά των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο επικεφαλής της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Γουαδελούπης (UGTG), Μαϊτέ Ιμπέρ Μ’Τουμό, χαρακτήρισε «πρόκληση» τις συλλήψεις των απεργών. «Πρόκειται για μια επίθεση σε θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας, το δικαίωμα στην απεργία».  Κάλεσε επίσης όλα τα μέλη του συνδικάτου και τους πολίτες να συνεχίσουν την απεργία. Συμπλήρωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν πλέον και εργαζόμενοι από τον υγειονομικό κλάδο και την τουριστική βιομηχανία. Η τουριστική σεζόν στη Γουαδελούπη αρχίζει αυτήν την περίοδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμαράν, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η γαλλική κυβέρνηση θα στείλει περίπου 50 μέλη των ελίτ τακτικών δυνάμεων GIGN και RAID της χωροφυλακής και της αστυνομίας στο υπερπόντιο έδαφος, όπου έχουν ήδη συλληφθεί 31 άτομα. Οι διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησαν πριν από την προκήρυξη της γενικής απεργίας. Εδώ και ημέρες διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε ολονύκτια από την περασμένη Παρασκευή για να κατασταλεί η βία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέγραψαν «περίπου 20 περιστατικά λεηλασίας ή απόπειρας ληστείας» στις παραθαλάσσιες πόλεις Πουάντ-α-Πιτρ και Λε Γκοσιέρ, μεταξύ άλλων σε ένα κοσμηματοπωλείο, μια τράπεζα, ένα κατάστημα στοιχημάτων και ένα εμπορικό κέντρο.

Στην πόλη Σεν-Φρανσουά στα ανατολικά, «οι χωροφύλακες που έβγαιναν από τον σταθμό απειλήθηκαν από φλεγόμενα βλήματα». «Χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές» σε όλο το νησί, πρόσθεσε μη κατονομαζόμενη πηγή, με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται ελαφρά όταν τον χτύπησε πέτρα στο πρόσωπο. Μια δεύτερη πηγή εντός της χωροφυλακής είπε ότι ένα οπλοστάσιο είχε λεηλατηθεί.

Με πληροφορίες από rfi.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα