ΑΘΗΝΑ
08:12
|
19.04.2024
Ο Νιρ Χέβετζ είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του πρώην Πρωθυπουργού για απάτη, παραβίαση εμπιστοσύνης και δωροδοκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην έμπιστος βοηθός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκίνησε σήμερα την κατάθεσή του στη δίκη για σκάνδαλα διαφθοράς του πρώην Πρωθυπουργού του Ισραήλ που λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο στην Ιερουσαλήμ.

Ενώ ο Νετανιάχου αρνείται όλες τις κατηγορίες, η κατάθεση του πρώην συμβούλου του Νιρ Χέφετζ αναμένεται να είναι κρίσιμης σημασίας για το αν ο πρώην Πρωθυπουργός θα καταδικαστεί με τις κατηγορίες της απάτης και της δωροδοκίας.

Ο Χέφετζ, εγκαταλείποντας μια μακρά καριέρα στη δημσιογραφία, έγινε το 2009 Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ από το 2014 και μετά εργάστηκε ως σύβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας του Ισραηλινού πολιτικού. Το 2018, μετά από τη σύλληψή του για συμμετοχή σε μια από τις ερευνώμενες υποθέσεις διαφθοράς, υπέγραψε συμφωνία με τις κρατικές αρχές ως πληροφοριοδότης και παρείχε στους Εισαγγελείς ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον πρώην Πρωθυπουργό και την οικογένειά του.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο περιφερειακό διακστήριο της Ιερουσαλήμ περιστοιχιζόμενος από μέλη του κόμματος Λικούντ. Βρίσκεται κατηγορούμενος για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις.

Κατηγορείται ότι αποδέχθηκε δώρα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από πλούσιους φίλους, συμπεριλαμβανομένων του παραγωγού του Χόλυγουν Άρνον Μίλκαν και του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου Τζέιμς Πάκερ. Στη δεύτερη υπόθεση, κατηγορείται πως αποδέχθηκε την προνομιακή στήριξη μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας ως αντάλλαγμα για την προώθηση ειδικής νομοθεσίας που έβλαπτε τον κύριο αντίπαλό της.

Η τρίτη υπόθεση, η “υπόθεση 4.000” όπως αναφέρεται από τα τοπικά μέσα, αφορά την προώθηση επιχορήγησης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bezeq, σε αντάλλαγμα για θετική κάλυψη της κυβέρνησής του από τον ειδησεογραφικό της ιστότοπο Walla.

Η δίκη ξεκίνησε επίσημα το 2020, όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω μιας διετούς πολιτικής κρίσης που περιέλαβε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ αναμένεται να κρατήσει χρόνια.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ο Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ εκδιώχθηκαν από την εξουσία όταν ένας ευρύς συνασπισμός δυνάμεων της αντιπολίτευσης κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα