ΑΘΗΝΑ
05:54
|
03.05.2024
«Μέρα χωρίς αίμα, εδώ, είναι μέρα χωρίς ήλιο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 22 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ.,στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ, εκδήλωση όπου θα γίνει και η πρώτη προβολή – παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος – Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί δίνουν τη φωνή τους και αφηγούνται με συνταρακτικό τρόπο 36 προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που μαρτύρησαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου και οι οποίες ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φρικαλεότητα των δημίων, αλλά και το μεγαλείο των αγωνιστών.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκε στη Μακρόνησο ή και μετά για αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει στην ολότητά του το τι εστί «Μακρόνησος».

Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού της Μακρονήσου, με ξεχωριστή αναφορά σε όλα τα κολαστήριά της (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ’ Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ΄ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α’ Τάγμα στις 29η Φλεβάρη – 1η Μάρτη του 1948.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση αυτού του κολαστήριου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του.

Η πρωτοβουλία της υλοποίησης του ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν τον ιστορικό τόπο, αποτελεί συνέχεια της ανέγερσης μνημείου που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του 2020 με μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση πάνω στο νησί.

Αφήγηση: Μαριάνθη Σοντάκη

Αφηγήσεις μαρτυριών (αλφαβητικά): Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Περής Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σήφης Στάμου.
Σενάριο: Αλέξανδρος Βαλσαμής, Νίκη Κυριαζή.
Μαέστρος: Χρήστος Κολοβός
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης.
Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άκης Βαλεργάκης
Ηχοληψία: Παύλος Χαρμπαλής

Με πληροφορίες από 902.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα