«Μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία», αναφέρει η γνωστή ρήση, η οποία αποτελεί και τν Λυδία λίθο της κυβερνητικής πολιτικής. Σαν ταχυδακτυλουργοί στο παζάρι της Μνημονιακής Ελλάδας, οι αρμόδιοι εμφανίζουν επιδόματα από το μανίκι, χωρίς φυσικά να σου εξηγούν πώς βρέθηκαν στα χέρια τους τα χρήματα που προηγουμένως είχες στην τσέπη σου!
Αυτό το στοιχείο κάνει την κυβερνητική πολιτική μοναδική.
Μόνο με αυτό τον μαγικό τρόπο οι εργαζόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ανακηρύσσονται -εκ των υστέρων και εν αγνοία τους- χρηματοδότες της κοινωνικής πολιτικής και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων…
Μαγικό τρικ Νο 1:
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την καταβολή εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι δικαιούχοι θα αγγίξουν τις 830.000.
Και η λύση:
– Έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνουν περίπου 960.000 συνταξιούχοι.
- Οι μισοί εξ αυτών δηλαδή 480.000 συνταξιούχοι, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.
- Προκειμένου να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης, πρέπει το εισόδημα των δικαιούχων από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), να μην υπερβαίνει τα 450 ευρώ (μικτά).
- Η 13η σύνταξη, η οποία καταργήθηκε από την κυβέρνηση, προέβλεπε την διάθεση 1,1 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, κάθε χρόνο.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τους συνταξιούχους (210 εκατ. ευρώ) δεν καλύπτει ούτε το 50% των απωλειών που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας από την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν μετά από απόφαση του ΣτΕ (431 εκατ. ευρώ).
Άρα, λίγοι συνταξιούχοι, ενισχύονται με ελάχιστο ποσό το οποίο προέρχεται από την φορολόγηση τους!
Μαγικό τρικ Νο 2:
Το υπουργείο Εργασίας, με απόφαση του προσδιόρισε στα 28 ευρώ το μήνα, το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.
Το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Και η λύση:
- Αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.
- Τα ποσά αυτά εκπίπτουν φορολογικά για τις επιχειρήσεις.
- Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου να μην δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει.
- Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως αποζημίωση, χαρακτηρίζονται “ψίχουλα” από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ένας εργαζόμενος αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κοκ) που κοστίζουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα αναλώσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η ψύξη, η θέρμανση, καθώς και η αναβαθμισμένη σύνδεση που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps, η οποία κοστίζει πάνω από 90€ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση.
- Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία που εκπόνησε την σχετική μελέτη, απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού της παγκοσμίως, περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, με τηλεργασία αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς.
Άρα, στην ουσία ένα μέτρο, το οποίο διαφημίστηκε ως φιλεργατικό, επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους.