ΑΘΗΝΑ
07:57
|
26.04.2024
Η ανώτατη αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ινδίας συνέλαβε στο Κασμίρ τον ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κουράμ Παρβέζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανώτατη αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ινδίας συνέλαβε χθες Δευτέρα (22/11) στο Κασμίρ τον ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κουράμ Παρβέζ.

Σύμφωνα με τη γυναίκα του Παρβέζ, Σαμίρα, η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA) έκανε έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του στην πόλη Σριναγκάρ, με τη βοήθεια της αστυνομίας και παραστρατιωτικών αξιωματούχων.

«Κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή και μερικά βιβλία πριν τον συλλάβουν», είπε η σύζυγός του, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκε και το κινητό της κατά τη διάρκεια της έρευνας.

«Είπαν ότι πρόκειται για ”χρηματοδότηση της τρομοκρατίας”», συμπλήρωσε η γυναίκα του Παρβέζ αναφερόμενη στο περιστατικό.

Η σύλληψη του Παρβέζ προκάλεσε την παρέμβαση της Μέρι Λόλορ, Ειδικής Ανταποκρίτριας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) κάλεσε τις ινδικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον Παρβέζ, επισημαίνοντας πως «ανησυχούν για βασανισμό του κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του». Αρκετοί άλλοι ακτιβιστές και ομάδες δικαιωμάτων καταδίκασαν τη σύλληψη και ζήτησαν από τις ινδικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο 42χρονος Περβάζ είναι επικεφαλής της οργάνωσης «Συνασπισμός της Κοινωνίας των Πολιτών Τζαμού και Κασμίρ», μιας ομοσπονδίας-ομπρέλα για διάφορες ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Σριναγκάρ η οποία ασχολείται με την καταγραφή και ανάδειξη περιστατικών αστυνομικής βίας, ιδίως αυτών που αφορούν τη δράση των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Το 2006, ο Παρβέζ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok για «τη γενναία δράση του για την ειρήνη και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγές: WION, Deutche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα