ΑΘΗΝΑ
03:19
|
07.05.2024
Ένας απόστρατος Ρώσος ναύαρχος ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή του υποβρυχίου Κουρσκ το 2000 προκλήθηκε από σύγκρουση με υποβρύχιο του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας απόστρατος Ρώσος ναύαρχος ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή του υποβρυχίου Κουρσκ το 2000 προκλήθηκε από σύγκρουση με υποβρύχιο του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για έναν ισχυροσμό που δεν φέρει το βάρος της απόδειξης, αψηφά όμως το επίσημο μέχρι τώρα αφήγημα πως η χειρότερη μετασοβιετική ναυτική καταστροφή της χώρας προκλήθηκε από μια ελαττωματική τορπίλη.

Ο Βιάτσεσλαβ Ποπόφ ήταν ο Διοικητής του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας όταν το Κουρσκ εξερράγη και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ναυτικών ελιγμών στη Θάλασσα Μπάρεντς. Ο υψηλόβαθμος αξιωματικό του ναυτικού δήλωσε σε συνέντευξή του χθες πως  υποβρύχιο του ΝΑΤΟ έπεσε κατά λάθος στο Κουρσκ, ενώ το σκίαζε από κοντινή απόσταση.

Πρόσθεσε επίσης, στη συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, πως το υποβρύχιο της συμμαχίας υπέστη και αυτό ζημιές από τη σύγκρουση και μάλιστα έστειλε σήμα κινδύνου από την περιοχή, αναγνωρίζοντας παρ’ όλα αυτά πως δεν μπορεί να παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Ποπόφ και υπενθύμισε στους δημοσιογράφους την επίσημα διεξαχθείσα έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή προκλήθηκε από ένα εκρηκτικό, το οποίο διέρρευσε από μια ελαττωματική τορπίλη.

Ο Ναύαρχος Ποπόφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί εκείνη την περίοδο για την αργή και μη αποτελεσματική αντίδρασή του στην καταστροφή, είχε επαναλάβει και στο παρελθόν ανάλογους ισχυρισμούς, όμως η τελευταία αυτή δήλωσή του ήταν πιο ειλικρινής και λεπτομερής.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκθέσει εκείνη την περίοδο πληροφορίες ότι δύο αμερικανικά υποβρύχια και ένα βρετανικό εντοπίστηκαν στην περιοχή κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στη Θάλασσα Μπάρεντς όταν συνέβη η καταστροφή του Κουρσκ.

Το υποβρύχιο Κούρσκ βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000, μετά από δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις. Τα περισσότερα από τα 118 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ 23 άνδρες κατάφεραν να φύγουν σε ένα πίσω διαμέρισμα του πλοίου όπου και περίμεναν βοήθεια.

Η διοίκηση του ρωσικού ναυτικού έχασε πολύτιμες ώρες έρευνας, αρνούμενη τη δυτική βοήθεια, στέλνοντας ρωσικά μίνι υποβρύχια σε αναποτελεσματικές προσπάθειες να ανοίξουν την καταπακτή όπου είχαν βρει καταφύγιο οι 23 ναύτες. Μετά από μια εβδομάδα, η Ρωσία κάλεσε επιτέλους Νορβηγούς δύτες, οι οποίοι χρειάστηκαν λίγες ώρες για να ανοίξουν την καταπακτή, αλλά τότε ήταν πολύ αργά για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι

Ο σκληρός χειρισμός της προσπάθειας διάσωσης από την κυβέρνηση συγκλόνισε το έθνος και πλήγωσε το κύρος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα