ΑΘΗΝΑ
17:43
|
26.04.2024
Νεκρό βρέφος στα σύνορα Λευκορωσίας -Πολωνίας. Ικανοποιημένος από τη διαχείριση της κρίσης ο Μ. Σχοινάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Πολωνός ιμάμης απήγγειλε προσευχές σήμερα Τρίτη (23/11) πάνω από το μικροσκοπικό λευκό φέρετρο ενός αγέννητου Ιρακινού εμβρύου 27 εβδομάδων, η τέταρτη απώλεια ανθρώπινης ζωής, καθώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή προσπάθησαν τις προηγούμενες ημέρες να διεισδύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) παράνομα και βρήκαν το δρόμο τους αποκλεισμένο από στρατιώτες στα δάση της Πολωνίας και της Λευκορωσίας.

Είναι ο τέταρτος τάφος που ανοίχτηκε στο συγκεκριμένο κοιμητήριο του χωριού Μποχονίκι για τα θύματα της μεταναστευτικής κρίσης, με τη μητέρα να αποβάλει το έμβρυο ενώ εκείνη, ο σύζυγός της και τα πέντε παιδιά τους διέσχιζαν τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας μέσω πυκνών, παγωμένων δασών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, μονάχα δύο μέλη της τοπικής κοινότητας και ο ιμάμης συνόδευαν το μικρό, λευκό φέρετρο έως τον τάφο, την ώρα που το πρώτο χιόνι είχε καλύψει τον περιβάλλοντα χώρο.

Την οικογένεια εντόπισαν Πολωνοί εθελοντές στα παγωμένα δάση της παραμεθόριου ζώνης, στις 12 Νοεμβρίου, κοντά στο χωριό Ναρέφκα (ανατολικά).

«Τα παιδιά κάθονταν πολύ ήρεμα και ήσυχα στο πλευρό της μητέρας τους, που δεν σταματούσε να ουρλιάζει. Ο πατέρας τους έσφιγγε τα χέρια του, καλώντας σε βοήθεια», περιέγραψε στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza ο Πιότρ Ματέτσκι, ένας εθελοντής.

«Εκείνη υπέφερε για δύο ήμερες, ξαπλωμένη, κάνοντας εμετό νερό, χωρίς να λαμβάνει καμία τροφή».

Ασθενοφόρο μετέφερε τη γυναίκα σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του εμβρύου.

Η οικογένεια του βρέφους, το οποίο λίγο πριν πεθάνει ονομάστηκε Χαλικάρι Ντακέρ, που έφυγε από το ιρακινό Κουρδιστάν, ήταν μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών που ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην ΕΕ.

A Polish imam, left, and two other members of a Muslim community bury the tiny white casket of an unborn Iraqi boy, in Bohoniki, Poland, on Tuesday Nov. 23, 2021. The child is the latest life claimed as thousands of migrants from the Middle East have sought to enter the European Union but found their path cut off by a military build-up and fast approaching winter in the forests of Poland and Belarus. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Μαργαρίτης Σχοινάς: Είμαι πολύ περήφανος για όσα πετύχαμε στη Λευκορωσία

Την ίδια ώρα και ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόμ, Μαργαρίτης Σχοινάς, προχώρησε σε έναν απολογισμό των κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την κατάσταση «όχι μεταναστευτική κρίση, αλλά σημαντική απειλή για την ασφάλειά μας», τόνισε ότι η Ένωση έχει ήδη αρχίσει να διοχετεύει κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα πρέπει να αναλάβει την προστασία των προσφύγων «τους οποίους προσκάλεσε» στη χώρα του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δήλωσε «περήφανος για όσα καταφέραμε ως “Ομάδα Ευρώπη”», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πλέον να εστιάσει στους εθελοντικούς επαναπατρισμούς των εγκλωβισμένων έξω από τα σύνορά της.

Πηγές: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα