ΑΘΗΝΑ
09:11
|
26.04.2024
H Apple μηνύει το Ισραήλ για παραβίαση ψηφιακών δικαιωμάτων - Προτροπή του Έντουαρντ Σνόουντεν και για άλλες αγωγές, προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική Apple μηνύει τον ισραηλινό όμιλο ΝSO για το λογισμικό υποκοπής που στόχευε αποκλειστικά στα iPhone, επιδιώκοντας παράλληλα να αποκλείσει οριστικά την εταιρεία με έδρα το Ισραήλ από τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής, λογισμικού ή υπηρεσίας της Apple.

«Κρατικά χρηματοδοτούενοι φορείς, όπως ο Όμιλος NSO, ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε υπερ-εξελιγμένες τεχνολογίες επιτήρησης χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε χθες Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Apple Κρεγκ Φεντερίγκι, ανακοινώνοντας την αγωγή.

Η καταγγελία κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια και παρέχει «νέα στιχεία» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η NSO «μόλυνε» χιλιάδες iPhone με το λογισμικό υποκλοπής Pegasus.

Εκτός από την απαγόρευση πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες της Apple, η εταιρεία ζητάει από το δικαστήριο «αποζημίωση για τις κατάφωρες παραβιάσεις του ομοσπονδιακού και πολιτειακού δικαίου των ΗΠΑ από τον Όμιλο NSO».

Το CitizenLab, μια ομάδα που ασχολείται με την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο ότι η NSO είχε εκμεταλλευτεί μια ευπάθεια στο λειτουργικό σύστημα iOS της Apple για να εγκαταστήσει το Pegasus σε χιλιάδες iPhone σε όλο τον κόσμο – στοχεύοντας αντιφρονούντες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Εκτός από το Ισραήλ, οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν, του Καζακστάν, του Μεξικού, του Μαρόκου, της Ρουάντα, της Σαουδικής Αραβίας, της Ουγγαρίας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχουν κατηγορηθεί για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Λόγω των αποκαλύψεων, η NSO προστέθηκε στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο και της απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε Αμερικανούς επενδυτές. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει την χρεοκοπία, με κόστος 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά και την χρηματιστηριακή υποβάθμισή της τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα