ΑΘΗΝΑ
16:07
|
26.04.2024
Η υπ. Εσωτερικών περιέγραψε την ομάδα The Base ως «μια βίαιη, ρατσιστική, νεοναζιστική ομάδα που σχεδιάζει και εκτελεί τρομοκρατικές επιθέσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρομοκρατικές οργανώσεις χαρακτήρισε, σήμερα Τετάρτη, η κυβέρνηση της Αυστραλίας τη νεοναζιστική ομάδα The Base, αλλά και το σύνολο του λιβανέζικου σιιτικού πολιτικού κόμματος και της μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ .

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κάρεν Άντριους, ανακοίνωσε το σχέδιο για τον χαρακτηρισμό των δύο ομάδων, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Αυστραλίας, ο οποίος απαγορεύει να είναι κάποιος μέλος, να παρέχει υποστήριξη ή να συνδέεται με καταγεγραμμένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε την ομάδα The Base –η οποία έχει ήδη απαγορευτεί ως τρομοκρατική από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο– ως «μια βίαιη, ρατσιστική, νεοναζιστική ομάδα που σχεδιάζει και εκτελεί τρομοκρατικές επιθέσεις». 

Η Άντριους, η οποία αντικατέστησε τον Πίτερ Ντάτον ως υπουργό Εσωτερικών στον ανασχηματισμό του Μαρτίου, κράτησε την πόρτα ανοιχτή για την εγγραφή στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και άλλων ακροδεξιών ομάδων. «Θα συνεχίσω να λαμβάνω συμβουλές από την Υπηρεσία Πληροφοριών και από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και από άλλους φορείς εδώ στην Αυστραλία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα . «Είμαι πολύ ανοιχτή στην προοπτική να εξετάσω οποιανδήποτε οργάνωση απειλεί να βλάψει τους Αυστραλούς», ανέφερε.

Οι Proud Boys, μια νεοφασιστική ομάδα που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση στον Καναδά, δεν έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια στην Αυστραλία, ενώ η οργάνωση Sonnenkrieg Division περιλήφθηκε στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον Αύγουστο, με την αυστραλιανή κυβέρνηση να την περιγράφει ως «μια ακροδεξιά οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που προσχωρεί στη βίαιη ιδεολογία λευκής υπεροχής».

Πέραν των ακροδεξιών οργανώσεων, η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να εντάξει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» το σύνολο της Χεζμπολάχ, η οποία αναφέρεται στη λιβανέζικη σιιτική κοινότητα και έχει στρατιωτικές, πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες. Η Αυστραλία έχει χαρακτηρίσει από το 2003 τμήματα της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, τώρα όμως αναβάθμισε τον χαρακτηρισμό ώστε να καλύψει ολόκληρη την οργάνωση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως ανέφερε η Άντριους «η Χεζμπολάχ συνεχίζει να απειλεί με τρομοκρατικές επιθέσεις και να παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες Izz al-Din al-Qassam της Χαμάς».

Η εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων του Εργατικού Κόμματος, Κριστίνα Κένελι, χαιρέτισε την κίνηση να συμπεριληφθεί στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων η ομάδα The Base, λέγοντας ότι θα είναι μόνο η δεύτερη δεξιά τρομοκρατική ομάδα που απαγορεύεται από την αυστραλιανή κυβέρνηση. «Οι Εργατικοί προτρέπουν την κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά τις ακροδεξιές ομάδες που είναι γνωστό ότι δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία, όπως το Εθνικό Σοσιαλιστικό Δίκτυο» ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι η καταχώριση της Χεζμπολάχ ήταν σύμφωνη με μια δικομματική σύσταση της επιτροπής.

Πηγή: Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα