Η αστυνομία στη Μαρτινίκα, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, διέταξε τη διενέργεια έρευνας για το ένοπλο περιστατικό σε διαμαρτυρία πολιτών κατά των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικοί και πυροσβέστες δέχθηκαν πυρά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το βράδυ της Τρίτης.
Οι πολίτες στη Μαρτινίκα διαμαρτύρονται για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Την Τρίτη πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα Φορτ-ντε-Φρανς στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που προκηρύχθηκε πριν από δύο ημέρες. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε οχήματα. Οι τοπικές αρχές χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο νησί της Καραϊβικής «έκρυθμη».
Η γενική εισαγγελία του Φορτ-ντε-Φρανς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι χθες το βράδυ «μέλη των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν πυρά χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός». Διευκρίνισαν ότι το περιστατικό ερευνάται ως πιθανή απόπειρα δολοφονίας.
Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου CSTM της Μαρτινίκας απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα οδοφράγματα. Η διασυνδικαλιστική συνέλευση «συναντήθηκε και ανέλυσε την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη όσα παρατηρήσαμε όλη αυτή την ημέρα, η διασυνδικαλιστική ένωση αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να άρει τα οδοφράγματα».
Στο μεταξύ στη γειτονική Γουαδελούπη, επίσης υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατάθηκε μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Η πέμπτη νύχτα ταραχών στη Γουαδελούπη ήταν πιο ήρεμη από τις προηγούμενες, σημαδεύτηκε ωστόσο από πραγματικά πυρά κατά της αστυνομίας, κατήγγειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαράν και των Υπερπόντιων Εδαφών, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Σε μια ένδειξη ότι η ένταση παραμένει στα ύψη, ο νομάρχης της Γουαδελούπης αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Ο Νταρμαράν έθεσε την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης «προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση φυσικά».
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και των πυροσβεστών έχει προκαλέσει οργή στον πληθυσμό που κατάγεται από σκλάβους που εργάζονταν στις γαλλικές φυτείες ζαχαροκάλαμου.
Η Καραϊβική έχει πληγεί αυτό το φθινόπωρο από ένα νέο κύμα μολύνσεων κορονοϊού που προκαλεί λοκντάουν και ακυρώσεις πτήσεων και οδηγεί σε συρροές ασθενών στα νοσοκομεία, σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός είχε μόλις αρχίσει να δείχνει σημεία ανάκαμψης.
Με πληροφορίες από BBC, Le Parisien, Ναυτεμπορική