ΑΘΗΝΑ
09:13
|
25.04.2024
Να ισχύσει η αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό από 1η Σεπτεμβρίου του 2021 και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του 2022,…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Mείγμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών, και κυρίως των χαμηλότερα αμειβομένων που ύστερα από 10 χρόνια λιτότητας βρίσκονται μπροστά σε ένα πληθωριστικό σοκ, ζητεί η ΓΣΕΕ με την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και της Απασχόλησης.

Υπογραμμίζει δε ότι στο 10% ανέρχεται στο «ροκάνισμα» της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών λόγω της ακρίβειας. 

«Τα φτωχά νοικοκυριά δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις για να τις χρησιμοποιήσουν για την περαιτέρω αύξηση της καταναλωτικής τους δαπάνης» σημειώνει το ΙΝΕ και επισημαίνει:

«Η δυναμική της κατανάλωσης θα εξαρτηθεί από:

→ α) την εξέλιξη της απασχόλησης και των αμοιβών

→ β) το εάν οι αυξημένες αποταμιεύσεις γίνουν προληπτική προτίμηση ρευστότητας για την αποπληρωμή χρηματοπιστωτικών και άλλων υποχρεώσεων των νοικοκυριών λόγω της υψηλής αβεβαιότητας,

→ γ) το μέγεθος της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας».

Υπενθυμίζει επίσης ότι τον Οκτώβριο, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μείωσέ την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενές αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το πρώτο μισό του Νοεμβρίου αυξάνουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10% και προτάσσει ως απολύτως αναγκαία τα εξής μέτρα:

► Την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021. Σημειώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας, απαντώντας και στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου για πληθωριστικούς κινδύνους από την αύξηση των μισθών.

«Πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022. Σέ διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα γίνουν θύματα μιας πολιτικής επιλογής αναδιανομής τους εισοδήματος σέ βάρος τους και επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου» επισημαίνει το ΙΝΕ αναφορικά με την αύξηση για το 2022, για την οποία έχουν δοθεί αόριστες υποσχέσεις από την κυβέρνηση.

Το ΙΝΕ εκτιμά ως πολύ σημαντικό, το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού «να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων αλλά και νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των εργαζομένων».

► Επίσης, επιμένει ότι πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια. «Αν το μέτρο δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειές, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.»

Η έκθεση συμφωνεί, τέλος, με τη γενική εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ισχυρή ανάκαμψη το τρέχον έτος. Ωστόσο, όπως τονίζει, συσσωρεύεται σημαντική αβεβαιότητα που θολώνει τη διατηρησιμότητα αυτής της δυναμικής το 2022.

«Η αρνητική εξέλιξη του 4ου κύματος της επιδημίας Covid-19 σέ συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ενεργοποιούν αντίρροπές δυνάμεις στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης, και μέσω αυτής στην οικονομική δραστηριότητα. Ιδιαιτέρως ανησυχητικοί είναι οι απρόβλεπτοι κραδασμοί που παράγει η «νέα κανονικότητα» του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών, με επίκεντρο τις συνέπειές που θα έχουν οι πολιτικές και θεσμικές πιέσεις για αλλαγή των επιλογών νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έγιναν στην ΕΕ και διεθνώς για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα