ΑΘΗΝΑ
04:56
|
12.05.2024
Ένατη ημέρα απεργίας για τα συνδικάτα των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου. Αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
epa09587171 A vehicle is set on fire during protests held by metalworkers during a strike due to disagreements in the negotiation of a new collective bargaining agreement for small and medium companies of the sector, in Cadiz, Spain, 17 November 2021. The protests led to traffic and train service disruptions. EPA/Roman Rios
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η απεργία επ’ αόριστον που προκήρυξαν τα συνδικάτα των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου και στην οποία καλούνται για συμμετοχή τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι σε 6.000 εταιρίες στην πόλη Κάντιθ της νοτιοδυτικής Ισπανίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της μεταλλουργίας πραγματοποιούν καθημερινά πολυπληθείς ειρηνικές διαδηλώσεις οι οποίες όμως καταλήγουν σε οδοφράγματα και συμπλοκές με την αστυνομία που χρησιμοποιεί λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα. Συνδικάτα και εργοδοσία βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις χωρίς όμως να έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία.

Βασικά αιτήματα των εργατών είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου του μετάλλου αλλά και αύξηση του μισθού τους κατά 5,4% που αποτελεί την αύξηση του τελευταίου χρόνου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ η Femca (Federación de Empresarios del Metal de Cádiz) προτείνει αύξηση κατά 0,5 % για το 2021 και 1,5% τα επόμενα δύο χρόνια ποσοστά που οι επιτροπές των συνδικάτων δεν δέχονται.

Την ίδια ώρα, αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της Αστυνομίας στην πόλη.

Το κόμμα Unidas Podemos έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για την παρουσία τεθωρακισμένου οχήματος από τη Μονάδα Παρέμβασης της Αστυνομίας (UIP) ενόψει των διαμαρτυριών των εργαζομένων στον τομέα μεταλλουργίας στο Κάντιθ.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, εξέφρασε τη δυσφορία της για τη χρήση αυτού του μέσου, ενώ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, για να ζητήσει την απόσυρσή του. Η Ντίαθ τόνισε ότι οι διαδηλωτές «δεν είναι εγκληματίες», αλλά «υπερασπίζονται τα νόμιμα τα δικαιώματά τους». «Μιλάμε για θεμελιώδη δικαιώματα», επέμεινε.

Πηγές: El Mundo, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα