ΑΘΗΝΑ
14:35
|
13.07.2024
Ένας πρώην στρατηγός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανιστήρια, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ο νέος πρόεδρος της Interpol.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην στρατηγός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανιστήρια, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ο νέος πρόεδρος της Interpol. Η παγκόσμια αστυνομική υπηρεσία κινδυνεύει έτσι να βρεθεί «συνεργαζόμενη» με στελέχη καταπιεστικών καθεστώτων.

Ο στρατηγός Άχμεντ Νάσσερ Αλ- Ραΐσι, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιδιώκει από πέρυσι να εκλεγεί σε μία θέση κεντρική για την παγκόσμια ασφάλεια,.

Η εξελίξεις αυτές στην ηγεσία της Ιντερπολ δεν έρχονται από το πουθενά. Πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης, όσο και γενναιόδωρης, χρηματοδότησης της υπηρεσίας που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας από το καθεστώς των Εμιράτων, εν μέσω μάλιστα καταγγελιών πως το σύστημα των λεγόμενων «κόκκινων ανακοινώσεων» της Ιντερπόλ για τους καταζητούμενους υπόπτους έχει χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη πολιτικών αντιφρονούντων.

Μόνο η υποψηφιότητα της  Σάρκα Χαβράνκοβα από την Τσεχία -μίας αξιωματικού που επιβλέπει τη διεθνή συνεργασία της χώρας της σε αστυνομικά θέματα — τίθεται από ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στον Ραΐσι στις εκλογές της Γενικής Συνέλευσης της Ιντερπόλ στην Κωνσταντινούπολη. Η θητεία του Προέδρου που θα εκλεγεί θα είναι τετραετής.

«Η εκλογή του στρατηγού Αλ  Ραΐσι  θα υπονόμευε την αποστολή και τη φήμη της Interpol και θα επηρέαζε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή του», έγραψαν τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επιστολή τους με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο μια σειρά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προβεί σε στοιχειοθετημένες καταγγελίες προς τον υποψήφιο των Εμιράτων για βασανιστήρια κρατουμένων και κατηγορουμένων από τη χώρα του, αλλά και ενός Άγγλου πολίτη.

ΠΗΓΗ: Newsinfo.inquirer.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιά στην Πλάκα Λιτοχώρου

Υπερψηφίστηκε… σε συνθήκες καύσωνα το ν/σ του υπουργείου Τουρισμού

Βούτηξε στον Σηκουάνα η Αμελί του Αθλητισμού και όχι ο Μακρόν που το είχε υποσχεθεί

Φάτε μάτια ψάρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα