ΑΘΗΝΑ
14:06
|
26.04.2024
Πρόσκληση έλαβε η Ταϊβάν, όχι όμως και η Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τους ηγέτες περισσοτέρων από 100 χωρών να συμμετάσχουν σε μια «Ψηφιακή Σύνοδο για τη Δημοκρατία» που θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η διάσκεψη αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, και σε αυτήν καλούνται οι κυριότεροι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με κατάλογο που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις προσκεκλημένες χώρες συμπεριλαμβάνονται το Ιράκ, η Ινδία, το Πακιστάν, αλλά και η Ταϊβάν – μια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την Κίνα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Η Τουρκία, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» από τον Μπάιντεν, δεν μπήκε στη λίστα. Στη Μέση Ανατολή προσκλήθηκαν μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ. Οι παραδοσιακοί Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ — Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — είναι όλοι απόντες.

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε επίσης τη Βραζιλία, της οποίας ηγείται ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία εκπροσωπείται, παρά τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, αλλά ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν εκπροσωπείται.

Από την πλευρά της Αφρικής, προσκαλούνται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και ο Νίγηρας.

Με πληροφορίες από  AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα